Denunciat per delicte d'odi l'exinspector en cap de la policia espanyola de València que va afirmar en un acte de Vox que el delinqüent espanyol "ja no existeix" i que "tots els migrants que arriben en pasteres són expresidiaris". Una trentena d'organitzacions en defensa dels drets de les persones migrades han interposat una denúncia a la Fiscalia Provincial de València contra Ricardo Ferris, l'ex-alt càrrec del Cos Nacional de Policia que el ministeri d'Interior va destituir després de confessar obertament pràctiques de racisme sistemàtic, en dir que "la pràctica totalitat dels detinguts que fa la Policia i la Guàrdia Civil són estrangers, gent que ve de fora". Ho va fer en una taula rodona del partit ultradretà, en la qual també vafer una crida a la ciutadania per "deixar de ser pacífics" davant "aquesta situació". Els delictes d'odi a l'Estat estan castigats amb una pena de presó d'un a quatre anys i multa de sis a dotze mesos.
 

Incitar l'odi contra les persones estrangeres

D'acord amb l'escrit de denúncia, interposada per entitats com València Acull, Federació Unió Africana Espanya, Por Tí Mujer, Colòmbia Tierra Querida o SOS Racisme del País Valencià davant la secció de tutela penal d'igualtat i contra la discriminació de la Fiscalia Provincial de València, els denunciants reclamen al ministeri públic que acusin l'exinspector Ferris d'incitar l'odi contra les persones estrangeres. En concret, segons recorden les organitzacions en el text, Ferris va equiparar la immigració amb la delinqüència i va atribuir tots els delictes que es cometen a les persones estrangeres, en un acte organitzat el 14 d'octubre passat per Vox i la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola, recolzat per l'associació Una Policía para el Siglo XXI. A més, agreguen que l'excomissari va instar públicament a la violència, quan va fer una crida "actuar i posar-hi cara a la situació actual" i va afirmar que "els espanyols som un poble pacífic, però desgraciadament haurem de deixar de ser-ho". En la mateixa línia, va assegurar que "fa uns cinc anys que no treballem amb delinqüents nacionals", al mateix temps que va ironitzar que quan detenen a algun espanyol "en comptes de portar-lo al jutjat" haurien de traslladar-lo "al centre d'espècies protegides del Saler".

Creuen que ja tenia antecedents per racisme

Quant al delicte d'odi, les organitzacions denunciants recorden que es contempla en l'article 510.1.a del Codi Penal i està castigat amb una pena de presó d'un a quatre anys i multa de sis a 12 mesos. Des de la Direcció General de la Policia Nacional, després de conèixer-se els fets, van acordar rellevar a Ferris del seu càrrec i van obrir una informació reservada per a esclarir "tots els detalls" amb relació a la seva participació en aquest acte i depurar les responsabilitats. Els denunciants exposen en el text remès a la Fiscalia que Ferris va ser presentat "no com un particular, sinó com a inspector cap del Cos Nacional de Policia i cap de la comissaria Centre de València i assessor de tres delegats del Govern, entre altres càrrecs". Recorden, en aquest sentit, que Ferris va ser "coordinador de la Policia Nacional en el barri de Ruzafa", i que el 2003, durant la presentació d'un pla d'intervenció policial en el barri -amb el difunt Juan Cotino com a delegat del Govern i Miquel Domínguez (també del PP) com a regidor de Seguretat Ciutadana- "ja va identificar a migrants amb delinqüents en assegurar que abans de sis mesos, o abandonen el barri com a centre d'operacions o estaran tots en la presó o en els seus llocs d'origen". Per la seva part, el sindicat policial Jupol va anunciar que acudirà als tribunals per a denunciar el cessament de Ferris, i va acusar de "poca valentia" a la Prefectura Superior i la Direcció General de la Policia en al·legar motius organitzatius per apartar-lo de les seves funcions, en comptes de racisme.