Utilitzar el valencià pot ser motiu de denúncia. Això és el que van pensar dos policies nacionals que han portat un home de l'Alfàs del Pi (Alacant) als jutjats per haver-se dirigit a ells en la llengua del País Valencià.

Segons ha explicat Información, els fets van tenir lloc el passat dimarts a la sortida d'una escola de la població. A les 13.30 hores, moment en què molts pares esperaven els seus fills a la sortida de l'escola, dos agents de la Policia Nacional controlaven l'accés al centre educatiu.

Els fets

Els citats agents es van dirigir al vehicle d'un home que esperava els seus fills i aquest últim els va respondre en valencià. "Amb males maneres em van dir que els parlés en espanyol ja que no entenien el valencià", ha explicat el denunciat al mitjà regional. Tot seguit, va recordar als policies nacionals que la llengua valenciana també és oficial al País Valencià.

Davant aquesta afirmació, els agents van demanar-li la documentació i fins i tot van arribar a registrar-lo amb les mans sobre el cotxe "en presència de tots els nens i pares", ha explicat. El pitjor encara no havia arribat: l'home va ser denunciat pels fets.

"Amb males maneres em van dir que els parlés en espanyol ja que no entenien el valencià"

Què diu la denúncia?

Els agents van redactar una acta-denúncia just després dels fets. El butlletí provincial d'Alacant recull el text que van escriure els policies nacionals i que presenta algunes confusions lingüístiques.

"En retiradas (SIC) ocasiones se le dice que no hablamos valenciano y que se dirija a los actuantes en castellano a lo que se niega en retiradas (SIC) ocasiones manifestando que realizamos un servicio de chulería", exposa la denúncia. La Policia Nacional de Benidorm, el Síndic de Greuges i el Defensor del Poble han rebut textos de l'home denunciat en què exposa el que considera una "injustícia".