Activistes i entitats com la Fundació Vicki Bernadet han proposat aquest dijous crear una comissió per investigar els abusos sexuals infantils que sigui alternativa a la del Defensor del Poble, aprovada pel Congrés dels Diputats fa uns dies. El model que han plantejat aquests activistes és el d'una Comissió de la Veritat inspirada en la del Regne Unit. Suggereixen començar la investigació per l'Església a Catalunya perquè confien trobar suport del Parlament. Els impulsors volen que la comissió tingui poders coercitius per obligar l'Església a comparèixer i a lliurar documents sobre aquest tema. Entre els objectius, quantificar l'"iceberg" dels abusos i l'encobriment. "No només volem saber quantes pomes podrides, sinó si el barril sencer estava podrit", afirma Miguel Hurtado, activista que ha escrit l'informe del model. 

 

Víctimes d'abusos sexuals han creat la plataforma Tolerància 0 i han presentat davant els mitjans de comunicació un informe tècnic-jurídic per demanar que es creï una comissió de la veritat per investigar la pederàstia clerical a Catalunya. El model que plantegen és el d'una comissió independent que emani d'un mandat parlamentari, creada per a aquesta única finalitat, amb poders coercitius d'investigació. El model de Comissió de la Veritat s'ha implantat en països com el Regne Unit, Austràlia i Irlanda. Aquesta proposta arriba després que el Congrés dels Diputats aprovés a principis de mes obrir una investigació coordinada pel Defensor del Poble de la pederàstia a l'Església; i que la Conferència Episcopal Espanyola encarregués al bufet Cremades & Calvo Sotelo una auditoria sobre els abusos, presentada a mitjan febrer. 

"Per autocura i per falta d'il·lusió no podem participar ni en la investigació del Defensor del Poble ni en la de Cremades", ha dit Hurtado, en la presentació de la proposta, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona, juntament amb Esther Pujol, Alejandro Palomas, Vicki Bernadet -fundadora de la fundació homònima -i Manuel Barbero, creador de l'associació Mans Petites i la denúncia del qual el 2016 va fer aflorar desenes de casos d'abusos al col·legi Maristes Les Corts de Barcelona. Una de les principals reclamacions que no veuen recollida en la iniciativa estatal és que la comissió tingui poders coercitius d'investigació. És a dir, que pugui obligar a comparèixer membres de l'Església i a dir la veritat, així com a lliurar documents, per exemple els arxius canònics, i que en cas de no fer-ho, siguin sancionats. 

Hurtado ha recordat que el Síndic de Greuges ja va investigar els abusos sexuals a l'Església a Catalunya, però que tot i el seu compromís i voluntat d'"arribar fins al fons", es va trobar amb el "mur" de la jerarquia eclesiàstica, que no va voler cooperar, ha resseguit el redactor de l'informe en què es basa la proposta. "No podem viure en el dia de la marmota", han advertit. La proposta de Comissió de la Veritat té entre els seus objectius principals quantificar el nombre de víctimes i d'abusadors per poder dimensionar l'"iceberg" d'aquestes violències sexuals i, a més a més, anar "més enllà" i investigar si va existir "encobriment sistemàtic" de la jerarquia eclesiàstica.