Els Mossos d'Esquadra han notat un repunt dels fets delictius a Catalunya. A mesura que es canvia de fase de desconfinament pel coronavirus i hi ha una flexibilització de les mesures, els delictes creixen. 

Dels 353 fets per dia que hi havia durant el confinament total, s'ha passat als 821 aquests darrers dies, quan en algunes regions sanitàries ja estaven a la fase 1. 

Els Mossos d'Esquadra han detectat un moviment en els delictes en cinc fases durant el confinament.

Del 14 al 27 de març, els primers dies des de l'aplicació del decret d'estat d'alarma, hi va haver una disminució del 77,8% dels delictes. Durant el confinament total, la davallada va ser del 80,3%. Després de la Setmana Santa, amb les primeres mesures de flexibilització, la xifra va a la baixa, però es queda en un 70% menys. Durant la tercera pròrroga de l'estat d'alarma, amb les sortides per franges horàries, la davallada és inferior i se situa al 67,4%. I actualment, els delictes han baixat un 54,2%.

Durant el confinament total hi havia 353 fets delictius per dia. Ara n'hi ha 821 per dia. S'ha duplicat, tot i que les xifres no tenen res a veure amb les de fa un any, quan hi havia 1.794 delictes per dia. La mitjana total de la disminució de delictes durant totes les etapes del confinament és del 71,5%. En números absoluts, entre el 14 de març, quan es va decretar l'estat d'alarma, i el passat 10 de maig, hi ha hagut a Catalunya 28.700 delictes, davant els 100.926 del mateix període de l'any anterior.

A què es dediquen ara els delinqüents?

Els robatoris amb violència i intimidació han pujat també, especialment al Camp de Tarragona, fins avui la zona més poblada de Catalunya en la fase 1 del desconfinament, a la qual aquest dilluns s'han sumat la resta de les regions sanitàries catalanes excepte Barcelona i les seves àrees metropolitanes nord i sud.

Una de les principals preocupacions dels Mossos d'Esquadra són les estafes, especialment per internet, ja que és un delicte que, a diferència dels furts, no requereix el contacte físic, per la qual cosa s'han mantingut a un nivell equiparable al de l'etapa prèvia al coronavirus. En aquest sentit, han proliferat estratègies per obtenir les dades de la targeta de la víctima, per aconseguir una transacció econòmica fent-se passar per un company d'empresa o per un proveïdor o l'extorsió en l'àmbit de la pornografia.

Amb l'avanç de la desescalada, els Mossos d'Esquadra també han detectat un augment de concentracions no comunicades, tot i que encara són esporàdiques, així com d'actes de violència contra la policia que no tenen un origen polític o social, sinó per intervencions dels agents en disputes veïnals en què aflora el descontentament social després de setmanes de confinament.

Davant d'aquesta situació, els Mossos mantindran un dispositiu de seguretat que van iniciar fa mesos en barris com Sant Roc i la Mina, a més del Raval, i també l'estendran al de la Salut i a altres zones de Catalunya en què considerin necessari incrementar la seva presència policial davant un possible repunt de la reacció desproporcionada a les intervencions dels agents, com les que s'han produït recentment a Badalona, Premià, Manlleu i Manresa.

Respecte al tràfic de drogues, el confinament ha provocat una dràstica caiguda, si bé amb l'inici de la desescalada les detencions han augmentat en un 21%, en part gràcies al fet que és més fàcil detectar els venedors, ja que amb menys gent als carrers i més controls policials queden més exposats.

En aquest sentit, els Mossos han contactat amb les empreses de missatgers per donar-los consells per intentar detectar si transporten droga sense saber-ho, i a més han obert noves vies d'investigació, davant la sospita que diverses xarxes criminals aprofiten les dificultats econòmiques de moltes empreses per intentar rellogar les seves naus per cultivar marihuana i aprofitar les seves flotes de repartiment per distribuir la droga.

Al llarg del confinament, els casos amb menors vinculats han baixat en un 50%, mentre que les agressions sexuals també han caigut de manera dràstica, especialment les que es produeixen en situacions d'oci o per part de desconeguts.

Per la seva banda, en els casos de violència masclista, s'està tornant als valors de l'any anterior, després de setmanes en què el confinament ha dificultat que es denunciessin les agressions. Paral·lelament, l'avanç del desconfinament també ha provocat un augment de casos de persones que es donen per desaparegudes, especialment d'avis amb Alzheimer o d'afectats per malalties mentals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat