El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha defensat el seu informe sobre abusos sexuals a l'Església espanyola, el que ha estat criticat en alguns aspectes per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). En especials, s'ha criticat l'extrapolació de xifres que s'ha realitzat en base de l'enquesta que sustenta l'informe. Aquesta exposa que el 0,6% de la població espanyola ha patit abusos en l'àmbit religiós el que equivaldria a més de 400.000 persones afectades. Gabilondo ha apuntat: "Que el 0,6% dels enquestats diguin que ha patit abusos per un religiós o un capellà és una dada incontestable (...) Si algú creu que no s'ha de calcular la xifra, que no la calculi". 

"Hi ha una part de l'Església que no ha canviat. Això és evident. També hi ha una dinàmica de pluralitat que ha arribat a l'Església", ha exposat a una entrevista a El País Gabilondo, qui ha afegit: "La Conferència Episcopal és molt plural. Tinc constància que a alguns bisbes els sembla molt bé l'informe i estan disposats a abordar, amb totes les conseqüències". Tot i això, ha apuntat que el discurs oficial acostuma a ser de tall conservador: "La paraula oficial sol portar una certa idea d'un discurs més aviat conservador".

Preguntat per les reaccions d'algunes víctimes que s'ha mostrat decebudes, Gabilondo ha respost: "Jo ho comprenc. Hi ha tota mena de víctimes amb diferents visions. És molt difícil satisfer o donar resposta a totes. Sé que si les víctimes fessin un informe, seria molt diferent d'aquest. Però, encara que elles siguin una prioritat a l'informe, no vol dir que siguin elles les que ho dictin".

La convocatòria del papa

Els bisbes espanyols es reuniran amb el papa Francesc el proper dia 28, convidats pel Vaticà, per exposar les conclusions d'un informe que analitza la situació dels seminaris, una visita que es produeix després de conèixer la investigació del Defensor del Poble sobre els abusos a l'Església. Segons informa EFE, des de la CEE no s'espera  que durant la trobada s'abordin les conclusions d'aquesta investigació. La carta amb la invitació està datada el 28 d'octubre passat, un dia després que tingués lloc la presentació del Defensor. Les mateixes fonts argumenten que una reunió amb el papa no s'"improvisa d'un dia per l'altre" i insisteixen que l'objecte de la mateixa no és cap altre que abordar la situació dels seminaris.

Un dels aspectes més sorprenent de la convocatòria és el fet que es dirigeixi a tota la Conferència Episcopal, la qual està formada per gairebé 80 bisbes en actiu. Una convocatòria d'aquesta mena té un precedent amb els bisbes xilens l'any 2018. Després de la reunió de tota la cúpula xilena, aquesta va dimitir en bloc.