Aquest dijous han caigut totes les restriccions que quedaven als 30 municipis de l'Alt i el Baix Empordà on encara estava activat el nivell 3 del Pla Alfa, segons han informat els Agents Rurals. Així mateix, s'han reobert els accessos als espais naturals del Cap de Creus, el Montgrí i l'Albera, que estaven tancats fins aquest dimecres. Per tant, ja no queden restriccions per risc d'incendi a Catalunya. En el moment del pic de calor, fins a 357 municipis van patir restriccions, entre el divendres 22 de juliol i la mitjanit de dimarts passat. A més a més, es van tancar 11 massissos.

mapa prediccio perill incendi forestal
El mapa de la predicció de perill d'incendi forestal aquest 28 de juliol / Foto: Agents Rurals

Dimarts, el Departament d'Interior va limitar les restriccions als municipis que encara es trobaven en el nivell 3 del Pla Alfa. El mapa d'aquest dijous mostra que la majoria de comarques tenen activat el nivell 1. Precisament, del total de les comarques del país només 12 tenen el nivell 0 de restriccions: la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, el Ripollès, el Berguedà, la Garrotxa, Osona, el Pla d'Urgell, el Garraf, el Baix Penedès i  el Tarragonès.

mapa pla alfa 28 juliol AGENTS RURALS

El mapa del Pla Alfa d'aquest 28 de juliol / Foto: Agents Rurals

Les mesures que comporta el nivell 3 del Pla Alfa per risc d'incendi:

  • La interrupció de totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva. També les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural. Les activitats s'han de traslladar a un nucli habitat o població, i, si això no és possible, retornar al punt d'origen.
  • La suspensió dels exercicis relacionats als casals de vacances, colònies i estades esportives a l'entorn més proper de les edificacions on es faci la pernoctació.
  • La suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 12 i les 18 hores, excepte pel que fa a la recollida de fruita (inclosos productes hortícoles), la sega de l'alfals i altres herbàcies que es cullen en verd i llaurar els camps de rostoll, que queden excloses d'aquesta restricció, i el conreu de l'arròs.
  • La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de les carreteres de Catalunya i els seus vorals, excepte aquelles que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit.
  • La restricció de l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles.
  • La limitació de la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i les 19 hores.
  • La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural de les zones afectades per aquest nivell. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents.