Dàlmata és el nom de la tortuga careta, o babaua, femella que ha fet dues postes a les costes dels Països Catalans en menys de dues setmanes. Concretament, la tortuga va fer una primera posta el passat 25 de juny a una platja de Sant Feliu de Guíxols, on va posar 101 ous. La segona posta, amb 129 ous, es va produir la nit del 8 de juliol a la platja de la localitat valenciana del Puig. Identificar diversos nius d’una mateixa femella durant una sola temporada permet avançar en l’estudi del procés de colonització de noves àrees de nidificació a la Mediterrània occidental per part d’aquesta espècie. 

Aquesta tortuga està equipada amb un emissor que permet seguir-ne via satèl·lit tots els desplaçaments per identificar amb detall els hàbitats que freqüenta i facilitar la detecció, la protecció i l’estudi dels seus nius i descendència. Alhora, en paral·lel s’estan fent anàlisis genètiques per conèixer l’origen i el parentiu de les femelles nidificants, i també s’estan duent a terme altres recerques sobre la seva alimentació i l’ús de l’hàbitat mitjançant tècniques com ara l’anàlisi d’isòtops estables. 

movimientos tortuga dàlmata / UB
Moviments de la tortuga Dàlmata / UB

Més nius al Delta

La campanya de nidificació d'aquesta espècie de tortuga, que dura entre els mesos de juny i juliol, deixa cada cop més nius a la costa catalana. Durant aquest any 2025, a part del niu de la 'Dàlmata' a Sant Feliu de Guíxols, ja se n'han detectat tres més al delta de l'Ebre. L'últim d'aquests es va trobar el passat 2 de juliol, quan una femella va pondre 90 ous en una de les platges del Parc Natural del Delta de l'Ebre. L'any passat es va detectar un únic episodi de posta a les platges de la demarcació Tarragona, però durant la temporada de posta del 2023, es van detectar 5 nius només al Delta de l'Ebre.

La temporada de cria de la tortuga careta comença a principis del mes de juny i s'allarga fins a finals d'octubre. Les mares acostumen a pondre els ous entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortuga careta al mar Mediterrani occidental va començar entre 10 i 15 anys, el que revela un canvi de comportament que podria estar vinculat amb el canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

La col·laboració ciutadana resulta decisiva per detectar de manera immediata els episodis de nidificació de tortugues al litoral. Davant la presència d’una tortuga femella, una cria o un rastre de desplaçament a la sorra, s’ha d’avisar telefonant al 112 i no interferir fent cap acció: no s’ha de molestar l’animal, ni trepitjar-ne el rastre, i cal esperar l’arribada del personal especialitzat. El cas del segon niu de Dàlmata, l’equip en coneixia la ubicació, pròxima a la costa, gràcies a l’emissor via satèl·lit, però va ser una crida al 112 la que va avisar de la posta.

La tortuga Dàlmata forma part del programa de seguiment científic de l'espècie Caretta caretta que es desenvolupa mitjançant projectes interdisciplinaris com ara Life Turtlenest o InGeNi-Caretta, iniciatives en què participen la Universitat de Barcelona, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio), el Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària (BETA) de la Universitat de Vic, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), en col·laboració amb centres de recuperació de fauna marina i amb el suport actiu de la ciutadania

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!