Els sindicats USTEC-STEs (IAC), Intersindical-CSC i CGT Ensenyament criden a fer vaga als centres educatius el pròxim 6 de setembre, coincidint amb el primer dia de curs escolar. Els sindicats, que tenen ja programades els pròxims dies reunions amb la nova consellera, reclamen a la nova titular d’Educació, Anna Simó, que escolti les seves reclamacions i reverteixi les retallades. De fet, ja fa dies que l’amenaça d’una vaga planava sobre les declaracions que han anat fent diferents representants sindicals. El curs passat, el llavors conseller Josep Gonzàlez-Cambray va signar un acord in extremis amb els sindicats que va evitar dos dies de vaga en els primers dies de curs.

El sindicat USTEC-STEs (IAC) ja va emetre una amenaça de vaga el passat dilluns 19 de juny, a menys que s'arribés a un acord amb el Departament d'Educació i l'acabada de nomenar consellera, Anna Simó, abans de finalitzar el curs, amb l'objectiu de revertir les retallades al sector. Segons el sindicat, l'acord hauria de contemplar diverses demandes que consideren fonamentals. En primer lloc, reclamen el reconeixement del deute pels estadis que no han estat remunerats i la garantia d'un termini concret per al seu pagament. També exigeixen una equiparació salarial per a tot el professorat de formació professional. A més a més, sol·liciten una reducció de dues hores lectives per als docents més grans de 55 anys. Segons el sindicat, aquests tres punts són àmbits on les posicions s'"han aproximat" després de mesos de negociació, i ja el passat gener el departament es va mostrar favorable a assumir-los.

Aragonès insta a reforçar la defensa del català en l'educació

Aquest dimarts a la tarda, el Parlament va celebrar un ple monogràfic d'educació que va servir per monitorar l'estat de salut del sistema i per prendre el pols al sector. El debat, que es va allargar unes tres hores, va estar marcat per les crítiques a la gestió de l'exconseller del ram, Josep Gonzàlez-Cambray, i per les males estadístiques en fracàs i abandonament escolar (Catalunya és un dels territoris amb una de les pitjors dades a escala espanyola i europea), així com els darrers resultats obtinguts en comprensió lectora, que situen el territori català a la cua dels rànquings.

Tanmateix, tant el Govern com Junts per Catalunya i la CUP van posar el focus en la importància de combatre "l'onada involucionista" contra el català, tenint en compte les ofensives contra la llengua que el Partit Popular i Vox estan impulsant al País Valencià i a les Illes Balears. Amb tot, no és una qüestió que hagi escapat dels retrets al Govern: els juntaires i els cupaires també van instar l'executiu a fer més esforços en aquesta matèria.