Ha nascut una nova associació per promoure l’ús del català en l’àmbit de la salut. Aquest dimecres s’ha presentat a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona l’Associació de Metges-Salut pel Català, una entitat que té per objectiu sumar forces i engrescar els professionals del món de la salut perquè utilitzin la llengua de Pompeu Fabra al seu àmbit professional. La iniciativa neix arran de les queixes dels mateixos pacients, que asseguren que quan van al metge sovint es veuen abocats a canviar de llengua. “El pacient sap que quan va al metge té moltes possibilitats de parlar en castellà”, ha explicat el doctor Lluís Mont, president de l’associació, als mitjans. De fet, el portaveu ha anat més enllà i ha advertit que la qüestió de la llengua és preocupant: “Hi ha una situació de regressió i emergència”, ha expressat. D’entre les propostes de l’associació per capgirar la situació actual destaquen la creació d’una figura a cada centre que vetlli per l’aplicació de la política lingüística com una mena de síndic del català, i un pla d’acollida per a residents. A la presentació hi ha assistit el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha demanat incentivar la cultura de comunicació en català dins dels centres sanitaris abans d’exigir-ne el coneixement en els llocs de treball.

La idea de reunir-se en una agrupació, ha explicat el doctor Mont, va començar el Nadal del 2022 davant la "sensació creixent" d'uns quants metges que s'estava produint una "regressió important" de l'ús social del català en tots els àmbits i, de forma molt evident, en el sanitari. Va ser llavors quan uns quants professionals van decidir un grup de WhatsApp, que va mutar a un canal de Telegram que ara congrega unes 1.800 persones. 

Mallorca, l'exemple que cal evitar

"Ves a València o a Mallorca i és on serem d'aquí a 10 anys si no fem res. L'ús del català decau quan la gent el deixa d'utilitzar per diverses raons", ha alertat Mont, que ha afegit que la gent ara no té la sensació d'urgència lingüística. En l'àmbit sanitari, el president apunta que l'ús del català ha caigut "molt" per diversos factors, entre els quals hi ha la jubilació d'una generació de professionals que tenien el català com a primera llengua

El Clínic oferirà un pla pilot d'acollida per a estrangers

Mont, que treballa a l'Hospital Clínic de Barcelona, ha fet saber que Metges-Salut pel Català ha presentat un pla pilot d'acollida per a residents de fora de Catalunya, que començarà l'any que ve al Clínic. La intenció és que la proposta s'escali a altres hospitals de Catalunya. A banda, l'associació proposa crear una figura a cada centre sanitari que vetlli per la política lingüística i grups de dinamització de la llengua.

Balcells qualifica la situació del català de "fatal"

El conseller Balcells ha admès durant la seva intervenció "deixadesa del país al voltant de la llengua" en els últims anys i ha qualificat la situació del català al sector sanitari de "fatal". El titular del Departament de Salut ha subratllat que cal donar eines als metges perquè aprenguin el català i ha destacat els cursos gratuïts i en línia que han impulsat i que estan fent prop de 4.000 professionals sanitaris en aquest moment. També ha animat als sanitaris a trobar voluntaris lingüístics per "ajudar" a aprendre català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!