D'estudis sobre la pandèmia de la covid-19 se n'han fet de tota mena des que aquesta va esclatar ara fa més de tres anys. Aquests no s'han limitat només a un contingut mèdic, sinó que també s'ha investigat, per exemple, com ha afectat l'emergència sanitària a les nostres relacions socials o fins i tot a l'arquitectura, després d'estar tancats durant setmanes a casa durant el confinament dur del 2020. Ara, però, uns investigadors nord-americans han decidit anar encara més enllà i investigar si el fet de no poder sortir de les nostres llars i que l'únic contacte amb el món exterior fossin finestres i balcons, ha pogut fer augmentar la xifra d'ovnis albirats pels humans. 

En un article publicat a la revista Journal of Scientific Exploration i recollit per Europa Press, els seus autors Chase Cockrell, de la Universitat de Vermont, i Mark Rodeghier i Linda Murphy, del Centre d'Estudis OVNI han volgut investigar a fons si durant la pandèmia de la covid 19 es van albirar més ovnis que mai. La seva hipòtesi és clara: durant la crisi sanitària, quan es va limitar la mobilitat, la gent va quedar confinada a casa seva i també es van aplicar mesures de distanciament social i límits de reunions, hauria pogut provocar que augmentessin el nombre d'albiraments. Per què? La gent, tancada a casa, va tenir molt més temps lliure del que estava acostumada i l'hauria pogut invertir a mirar cap al cel. Els autors també van voler comprovar la seva idea que, amb un augment dels sentiments d'angoixa i incertesa que es van viure durant els primers mesos de pandèmia, quan ningú sabia exactament que estava passant, això hauria pogut provocar una major atenció al món que els envolta. Al seu torn, això hauria fet que la gent notés amb més freqüència fenòmens inusuals i intentessin donar-los un sentit, relacionant-ho amb ovnis

600 identificacions més, però sense relació amb la covid 

Els autors van anar analitzant les dades del Centre Nacional d'Informes d'Ovnis (NUFORC) i la Xarxa Mutua d'Ovnis (MUFON), els dos llocs d'informes d'ovnis més complets dels Estats Units, des de 2018 a 2020 i comparant el nombre d'informes abans i després de l'inici de la pandèmia. Per a comprovar si els factors socials haurien pogut influir en la xifra d'informes van emprar dades públicament accessibles per a la mobilitat de Google i casos i morts per covid-19, com a mesures indirectes d'estrès i angoixa. 

La seva anàlisi va demostrar que, efectivament, els informes sobre ovnis van augmentar el 2020 respecte a l'any anterior en uns 600 en base de dades. Amb tot, no es va observar cap relació entre el nombre d'informes i les mesures de mobilitat o salut pandèmica. Així no van poder provar que aquest augment tingués com a motiu factors socials. A partir d'aquí, els investigadors van intentar trobar llavors causes alternatives i van identificar l'inici de llançament regulars de satèl·lits de l'empresa Starlik com un factor de complicació. Com a resultat, moltes persones els van reportar com si fossin ovnis. Així, després de descartar una relació directa entre la pandèmia i l'albirament d'ovnis per motius socials, com s'havien plantejat, creu que s'haurien de fer noves investigacions per estudiar altres factors que puguin influir en aquest sentit i fer augmentar la xifra d'informes.