Què se’n fa del material sanitari de protecció que ha fet servir el personal sanitari? Evidentment, a l’estar contaminat per coronavirus ha de rebre un tractament especial. És possible generar energia d’aquest material? Normalment, el material sanitari s’esterilitza després del seu ús, amb vapor d’aigua a alta pressió i temperatura per tal de netejar-ho. Ara bé, la situació actual de pandèmia ha desbordat els serveis de la Generalitat per absorbir tot aquest material.

Precisament per aquest motiu, el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i el Servei d'Incineració dels Residus Urbans de Tarragona han assumit la gestió dels residus hospitalaris a través d’uns permisos especials que ha concedit la Generalitat. D’aquesta manera, residus com els de l’Hospital Clínic, de la Vall d’Hebron, de Bellvitge, del Mar, del Parc Taulí o d’Igualada van a parar a la planta del Maresme.

residus maresme coronavirus Marga Cruz

Marga Cruz

“Són residus que nosaltres no tractàvem abans, es tracta d’un residu d'emergències. Tot just fa dues setmanes que ho hem començat a fer”, explica el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa. “Tot deriva de la situació d’excepcionalitat en la que ens trobem actualment”.

Salesa explica que des de la planta de Mataró també es van tractar els residus que provenien de la Conca d’Òdena i insisteix que no suposa cap perill per al personal.

Com funciona?

Per tot aquell que no sàpiga com funciona una planta de residus, el que es fa, bàsicament, es tractar els residus municipals, explica Salesa. Així, tot el que no ha estat reciclat a casa passa per una tria en el que s’anomena una planta de tractació.

Els residus sanitaris, però, no passen per aquesta tria i van directament a la planta incineradora. Els residus es dipositen tots en una mena de fossa molt gran i d’allà, unes màquines molt grans les dipositen directament a la planta de cremació. Per tant, podríem concloure que el material contaminat per coronavirus genera energia.

residus maresme coronavirus Marga Cruz

Marga Cruz

“Els residus sanitaris no passen per la planta prèvia i van directament a la planta incineradora”, detalla. “Directament a la màquina”. És per aquest motiu que posa èmfasi en el fet que no suposa un risc pels treballadors perquè no hi ha contacte de cap mena amb el material infectat.