A l'Hospital d'Igualada tot el personal sanitari i administratiu va amb mascareta. Totes les precaucions davant del coronavirus són poques. 

No hi deixen entrar visites. Sembla un hospital pràcticament buit i els passadissos estan gairebé deserts. Al bar només hi havia el familiar d'un pacient dinant. "Estic esperant què triguen a fer-me fora", diu l'home amb parsimònia. A fora no hi ha pràcticament ningú. Només alguns periodistes fent les connexions en directe per a algunes televisions.

No hi ha caos, senzillament perquè el nombre de visites a l'hospital ha disminuït exageradament. Han mort tres persones a Igualada, i tres dels afectats estan ingressats en aquest centre on hi ha hagut el brot que ha fet prendre les primeres mesures excepcionals de tot Catalunya. Hi ha una estranya tranquil·litat marcada per la manca de gent i les mirades de desconfiança quan algú sense mascareta s'apropa. 

A la part posterior de l'hospital, a l'entrada d'urgències, es veuen persones assegudes en un banc i amb una mascareta. Són personal de l'hospital. Una d'elles entra i, quan les portes automàtiques s'obren, es veu l'entrada plena de persones i amb mascareta esperant. "Estem esperant que ens facin les proves", ens expliquen. 

Són tots personal de l'hospital. El brot de covid-19 ha provocat l'aïllament de 200 professionals del centre sanitari. Han de passar tots per la prova. "Nosaltres hem estat en contacte amb un pacient infectat", ens diuen dues de les noies que són fora. Una tercera ens explica que ella no hi ha tingut contacte, però que té els símptomes. Una d'elles ens demana que marxem: "Jo no voltaria gaire per aquí. El brot no està controlat i cada vegada va a més".

Alguns dels treballadors de l'Hospital d'Igualada fa dies que doblen torn. Hi ha 49 persones afectades pel covid-19 i 33 són facultatius. Avui l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha demanat al Departament de Salut de la Generalitat "que enviï immediatament reforços". "Tenim la plantilla cansada i exhausta", ha insistit, sense posar el focus que a més la plantilla està malalta i amb un nivell d'estrès per la situació important.

"Demanem i exigim que es reforci la plantilla de l'hospital. Tenim treballadors que s'estan partint la cara", ha dit visiblement afectat després d'anunciar noves restriccions i després de ser el primer municipi de Catalunya on s'han suspès les classes. 

L'origen del brot

L'origen del brot és una família d'Igualada. Un dels seus membres va ser l'infectat que l'equip mèdic no va detectar i que ja havia contagiat diverses persones. Entre elles, una àvia de 80 anys, víctima mortal del coronavirus. 

Pels dies que fa que haurien contret la malaltia i pel contagi que s'ha produït, ara mateix és el moment de brot a l'hospital. Els símptomes surten ara, tot i haver contret el covid-19 fa dies. I això fa que sembli que tot està descontrolat a la zona zero d'Igualada.