El dia 16 de març una ambulància va anar a buscar en Rafel a casa seva. Té 87 anys i ja fa temps que pateix insuficiència respiratòria. La febre li havia pujat i el que en un primer moment havia semblat una bronquitis va acabar en positiu per coronavirus. Des d'aleshores està ingressat a l'Hospital del Mar i els seus fills no l'han pogut anar a veure. La situació de confinament general i el diagnòstic positiu en el virus impedeix als seus familiars poder-lo acompanyar en aquest moment tan delicat. "Tens el pare ingressat i no pots ni donar-li la mà", lamenta la Montse, la seva filla, que assegura que estar apartats d'ell els "fa patir molt".

Aquest dimecres, però, nou dies després de l'ingrés, l'alegria es va colar a casa la Montse a través d'una selfie en el grup de Whats App familiar. Era el seu pare, somrient, amb una barba força més llarga que de costum i al costat de dues infermeres vestides gairebé com "astronautes". "Li vam dir que semblava el Fernando Rey", recorda alegre la Montse. 

En Rafel té mòbil i pot llegir els missatges, tot i que no s'aclareix massa per escriure'n i encara menys per fer-se una selfie. Les dues infermeres l'havien ajudat a poder ensenyar a la família que no han de patir. "Em va alegrar la setmana i el mes", assegura la Montse, que només troba paraules d'agraïment davant dues professionals sanitàries que, tot i "passar-ho malament" i "dormint poc", han trobat un moment per ajudar la seva família. "És molt gran". 

Rebre una fotografia del teu pare ingressat després de deu dies t'alegra la setmana i el mes

També els avis de la Carla, de 89 anys, estan ingressats en aquest hospital. Hi van entrar aquest dimecres, després d'uns dies a casa amb febre. Al cap d'unes hores de la seva arribada a l'hospital, però, la informació els arribava amb comptagotes i la Carla estava angoixada en no saber res de l'evolució. Va ser aleshores quan una de les seves cosines va alertar que hi havia una infermera de l'Hospital del Mar que s'oferia per Twitter per fer d'enllaç entre familiars i els pacients. La Carla, que no era usuària d'aquesta xarxa social fins ahir, va obrir-se ràpidament un compte i va intentar contactar-hi per provar sort.

N'hi va haver. A la una de la matinada rebia un missatge de la Marta que li explicava que els havia pogut veure i que "estaven junts" i "ben cuidats". "La Marta ha estat molt amable", recorda la Carla agraïda i amb la veu mig trencada.

Aquest matí, però, han informat la família que traslladaran els seus avis a un pavelló per malalts habilitat al Fòrum. La Carla pateix més perquè no es "desubiquin" i pel seu "benestar" que per la salut, perquè sap que a l'hospital els tractaran bé, però reconeix que no porta gens bé la falta de contacte amb els seus familiars. "Són 89 anys, no tenen telèfon i tampoc s'hi entendrien", lamenta. Per això agraeix "qualsevol contacte en la mesura del possible" que puguin fer des de l'hospital. 

Es necessiten tauletes, pot ser l'última vegada que vegis el teu familiar

A l'altra banda de la trinxera hi ha l'Olga. És infermera de la planta 8 de la Vall d'Hebron i s'ofereix per fer de "colom missatger" entre les famílies i els pacients. Fa escasses hores que ha llençat el seu oferiment per Twitter i ja va desbordada de peticions i reaccions. En conversa telefònica amb El Nacional, lamenta que el coronavirus ha "deshumanitzat" la relació amb els pacients i lamenta que s'hagi d'entrar a les habitacions vestits "com de la NASA" i estar-hi el menor temps possible. "És una impotència total, sortim plorant. També som humans".

"Nosaltres donem la cara, però també ens afecta psicològicament", assegura, i afegeix que el pitjor pels pacients és "la falta de contacte amb els seus". Si bé és cert que la majoria, especialment els més joves, poden tenir el mòbil amb ells i parlar amb els seus familiars, també ho és que els d'edat més avançada no en tenen ni els saben fer funcionar. Per això, l'Olga demana a les empreses tecnològiques que els facin arribar tauletes. "S'ha de fer alguna cosa. Que algú es posi en contacte amb els hospitals i doni tauletes. Pot ser l'última vegada que vegis el teu familiar", alerta amb molta tristesa.

Clams com el de l'Olga, però, ja han recollit els seus fruits. L'Hospital Josep Trueta ja ha aconseguit més de 60 tauletes per comunicar els pacients amb els seus familiars. La iniciativa va sorgir del Ramon Brugada, cap de cardiologia d'aquest hospital, i el seu nebot, l'Estanis Sarquella, que és gerent de Gironafibra, la primera empresa a fer una donació de deu tauletes. Després de l'èxit del Trueta, ara altres hospitals catalans estan valorant les possibilitats de posar-ho en marxa també als seus centres.