Pocs dies abans de la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP26) a Glasglow que marcarà el futur de les polítiques contra l'escalfament global,  l'ONU fa una crida desesperada als líders mundials que participaran en aquest fòrum polític per revertir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. 

Els compromisos dels països són insuficients per frenar l'emissió de gasos d'efecte hivernacle responsables de l'escalfament global, que podria augmentar fins a 2,7 graus centígrads respecte a l'era preindustrial durant aquest segle, per sobre de l'objectiu d’1,5 graus, segons informa Efe. És un escenari catastròfic que mostra el gran incompliment global dels acords de París, que xifraven en 1,5 graus l'augment desitjat de temperatura (assumint que n'hi hauria de forma irreversible) i en 2 graus l'escenari més catastròfic. Ara, no només se superaria el mínim indicat sinó que sobrepassaríem el màxim imaginat fins al moment. 

Tot plegat ho han recollit en la dotzena edició de l'Informe sobre la Bretxa d'Emissions, corresponent al 2021. Segons el document, per assolir la meta d'1,5 graus hi hauria d'haver una reducció addicional de les emissions anuals cap a l'atmosfera superior als compromisos actuals. Caldria reduir un 50% les emissions en 8 anys. "El rellotge fa tic-tac en veu alta", va afirmar la directora executiva del Programa de l’ONU per al Medi Ambient (PNUMA), Inger Andersen, en un comunicat.

mujer participa corte principales arterias capital accion desobediencia / europa pressMentre que entre les grans potències mundials no hi ha acords per complir un pla comú per reduir les emissions, entre els joves les manifestacions per exigir accions contra la crisi climàtica proliferen i són unes de les seves principals branques de politització / Europa Press

Lobbies a la COP26

Andersen ha recordat que "el canvi climàtic ja no és un problema del futur, sinó un problema de l'ara", però no tothom està disposat a prendre el benefici present. La COP26 serà un espai crucial per decidir el futur de la humanitat i aplega molts interessos que estan lluny de voler salvar el medi ambient. 

Per això hi ha diversos països que pretenen actuar com a lobbies per frenar les mesures que vol impulsar l’ONU per salvar el planeta. La raó? L'economia. Segons una filtració de documents que va recollir la BBC, Aràbia Saudita, Japó, Austràlia, Argentina i Brasil es troben entre els països que demanen a les Nacions Unides que minimitzi la necessitat de deixar de fer servir ràpidament dels combustibles fòssils.

Mentre els experts assenyalen que calen canvis radicals per evitar el desastre que seria aquests països demanen més temps per explotar els seus negocis de combustibles fòssils. Les dues opcions no són compatibles en cap escenari i hauran d'enfrontar-se per veure quina prima sobre l'altra. En tot cas serà una decisió que marcarà la vida de milions de persones i que contraposen dues maneres radicalment diferents d'habitar la Terra.

 

 

Imatge principal: Marxa pel clima a Milà el març de 2021 / Europa Press