En els darrers tres dies, una seixantena de cries de tortuga babaua han sortir dels seus ous a la platja de la Mar Bella (Barcelona) per fer els seus primers passos i endinsar-se cap a les profunditats marines. Un espectacle de la naturalesa que és molt comú en altres indrets del Mediterrani, però insòlit en una platja de Barcelona.

De fet, és el primer cop que una tortuga babaua pon ous a la capital catalana, ha explicat a El Nacional l’oceanògrafa Sílvia Giralt, responsable de la fundació de CRAM del niu de Poblenou. “És la primera vegada que una tortuga Caretta Caretta (nom científic) fa un niu en una ciutat tan gran del Mediterrani espanyol”, ha precisat Giralt.

Tortgues Babaua Mar Bella 1 / CRAM

Les tortgues sortint dels seus ous en la platja de la Mar Bella / CRAM

Canvi climàtic

Això, ha argumentat Giralt, és conseqüència directa del canvi climàtic. Fins ara, el seu principal lloc de nidificació era a l’altra banda de la ribera del Mediterrani. En concret, en països com Turquia, els del Nord d’Àfrica o inclús Grècia. Ara bé, l’increment de les temperatures en aquestes zones els ha obligat a buscar nous llocs on pondre els ous. Un fet que ja de per si és insòlit perquè, normalment, les tortugues tornen a criar en la mateixa terra on van néixer.

Tot i això, Giralt ha apuntat que, segurament, cada cop serà més comú veure imatges com les que s’han viscut en els darrers dies a la platja de Barcelona. En concret, ha detallat que la temperatura durant el període d’incubació d’aquest rèptil és clau per determinar posteriorment el sexe.

Així doncs, si aquesta és de 29 graus centígrads, el 50% seran femelles i l’altra meitat mascles. En canvi, si la temperatura és superior la majoria de les cries seran femelles i si és inferior, mascles. En aquest sentit, Giralt ha argumentat que ara aquests rèptils busquen zones més fredes per evitar una sobrepoblació de femelles.

Tortgues Babaua Mar Bella 2 / CRAM

Sílvia Giralt amb una de les tortugues acabades de néixer de la Mar Bella / CRAM

Ara bé, si la tortuga babaua que ha donat niat a la Mar Bella ha aconseguit la paritat és tota una incògnita, ja que no se sap el sexe d'aquests rèptils fins a l'edat madura. “Segur, segur, mai ho sabrem, perquè només se sap quan arriben a la maduració sexual, als 15 o 20 anys, que és quan presenten el morfisme sexual que ens permet saber si són mascles o femelles”, ha puntualitzat Giralt.

Han nascut abans del previst

A mitjans de juliol, la tortuga va nidificar a la platja de la Mar Bella. En total, va pondre 77 ous, dels quals 60 es van quedar al niu, nou se’ls va quedar el CRAM i uns altres vuit del Zoo de Barcelona. Amb això, ha relatat Giralt, es volia garantir que, encara que fos per incubació artificial, nasquessin aquests ous, ja que els de la platja el seu destí era incert.

Durant aquest temps, la fundació, junt amb voluntaris, han custodiat a la platja els ous, independentment de si el sol picava amb força o queia el diluvi universal. Per això, van instal·lar una tenda de campanya a la sorra, per vigilar que ningú malmetés els ous i que els petits rèptils poguessin fer el seu procés d'incubació sense patir cap dany. 

Cria de tortuga babaua Mar Bella / CRAM

El moment en el qual neix una de les tortugues babaues a Barcelona / CRAM

Les darreres cries de tortuga de la platja van sortir ahir dels seus ous. També han nascut les del CRAM i encara no han vist la llum les del Zoo. En un principi, el temps d’incubació és d’entre uns 45 o 70 dies, per la qual cosa s’esperava que naixessin a començaments de setembre. Ara bé, han vist la llum abans d'hora i tot just quaranta dies després que la seva mare enterrés els ous sota la sorra. L’oceanògrafa ha precisat que això es deu a les elevades temperatures, que han propiciat que neixin abans.

Un cop fora dels ous, han recorregut el tram de sorra fins a arribar al mar. Després, neden ràpidament per abandonar al més aviat possible la terra continental i amagar-se a les profunditats marines. Aquí s’amaguen sota trossos de fusta o darrere d’algues, per exemple. Els primers dies s’alimenten amb una reserva vitel·lina que es guarden de l’ou al voltant de cinc dies. “Els dona energia i aliment necessari fins que aprenen a caçar”, ha destacat. En aquests primers dies, a més, s’alimenten de crustacis o petites meduses.

WhatsApp Image 2020 08 31 at 18.02.07

Una tortuga dins de l'ou amb la membrana vitel·lina / CRAM

Giralt desconeix si una altra tortuga babaua elegirà Barcelona com l’indret per nidificar. Ara bé, normalment, aquestes ponen els ous en la terra on van néixer. Per això, d’aquí vint anys, aquestes mateixes tortugues que han fet els seus primers passos a la platja de Barcelona, podrien tornar a la Mar Bella per donar vida a les seves cries.