Carallot, figaflor, matat, torracollons... Aquests són alguns dels insults en català que es poden llegir a Valls en la nova campanya de l'ajuntament per potenciar l'ús de la llengua catalana entre els joves. Els cartells, dissenyats per l'empresa iaraquè, van dirigits als estudiants de secundària de la ciutat i, a part de proposar exemples de llenguatge col·loquial en català, també volen encoratjar els joves a no canviar de llengua quan algú no el parla. 

"Aquesta campanya té l’objectiu de fer veure als joves que el català és bo i vàlid per comunicar-se en tots els registres", argumenten des de la regidoria d'Educació i Política Lingüística de Valls, des d'on van presentar la campanya aquest divendres. 

El llenguatge col·loquial, també en català

La situació del català és cada cop més preocupant, segons alerten diversos experts, i el retrocés en l'ús entre els joves fa créixer la preocupació pel futur de la llengua. Segons asseguren els creadors de la campanya de Valls, "sovint recorren al castellà quan volen usar expressions col·loquials en les seves converses quotidianes amb amics i coneguts".

Davant la fase recessiva en què es troba la llengua catalana, des del consistori de Valls volen acostar-se als joves per mostrar que el català és vàlid en totes les situacions, també amb persones que no parlen la llengua.

cartell català valls - Jaume Pros @Twitter

La situació del català entre els joves

Les dades demostren una disminució generalitzada de l'ús de la llengua catalana i està reculant quantitativament i qualitativament en la nostra societat. Un retrocés que es produeix especialment entre les generacions més joves, ja que en alguns espais comunicatius nous, com ara internet i les noves tecnologies, predominen amb força altres llengües com el castellà o l'anglès.

Que als instituts de zones urbanes només el 14,6 % de les converses del pati siguin en català, tal com demostra l'estudi de Plataforma per la Llengua, vol dir que la base i l'educació trontollen i així difícilment el català podrà sortir de la dinàmica accelerada de substitució en què es troba.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat