L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha ordenat a diversos comerços la retirada de dos models de patinet elèctric de les marques Smartgyro i Uirax per irregularitats de seguretat a la part elèctrica i mecànica. Els darrers mesos, l'ACC, que depèn del Departament d'Empresa i Treball, ha dut a terme una inspecció i anàlisi d'aquests vehicles en auge amb l'objectiu que les empreses que produeixen o comercialitzen patinets en compleixen la normativa, una campanya que es prolongarà durant aquest 2023. Un cop detectats els errors, el Govern n'ha prohibit la venda i ha contactat amb els organismes de consum competents a Madrid i Andalusia, on se situen els fabricants o importadors dels aparells, perquè donin l'ordre de retirada general. Tot plegat arriba després de fer-se efectiva la prohibició de viatjar en transport públic amb aquests patinets.

Retiren dos models de patinets elèctrics

Els models afectats són el 'Ziro 2 Blue' de Smartgyro, on s'han detectat incompliments relatius a la part mecànica del producte, i el 'Basic' de la marca Uirax, que presenta problemes tant al carregador com al programari. Aquests ja no es troben als webs ni a les botigues físiques de les grans cadenes com Bauhaus o Mediamarkt, tot i que des de l'ACC reconeixen que no saben quantes unitats podrien haver-hi en circulació. "Sembla que es tractaria d'irregularitats que es poden esmenar, però ho han de fer els fabricants i instats per les comunitats autònomes corresponents de Madrid i Andalusia", ha explicat el director de l'ACC, Albert Melià, a l'ACN. Dels cinc models de patinet inspeccionats per l'ACC i a banda dels dos amb irregularitats de seguretat, dos models no han presentat cap problema mentre que els altres tres tenien problemes d'etiquetatge. Segons Melià, la inspecció de consum continuarà controlant durant els mesos vinents l'etiquetatge dels patinets a la venda i seguirà fent controls de laboratori de més models amb l'objectiu de garantir que compleixin amb els requisits i les exigències de seguretat d'aquest producte que, ara com ara, no compta amb una normativa o regulació pròpia.

Prohibició dels patinets al transport públic

La retirada d'alguns models de patinet per part de Consum coincideix amb la prohibició, vigent des de principis de febrer, de l'ús d'aquests vehicles al transport públic per part de l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM). La decisió, que s'aplicarà durant mig any, es va prendre al desembre després que un d'aquests aparells explotés i s'incendiés en un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat. L'incident, que va causar un petit incendi, va fer que l'ATM decidís acordar una prohibició temporal amb els operadors de transport mentre elaborava una proposta per regular l'accés d'aquests vehicles elèctrics. Segons l'Autoritat, la decisió busca protegir als usuaris i als treballadors davant les incidències que es puguin generar d'aquest mitjà de transport cada cop més popular.