La temporada de bany a les platges catalanes ja ha començat. L'estiu i les temperatures altes han arribat. És l'època ideal per refrescar-se a l'aigua del litoral de Catalunya. Es calcula que arreu del territori hi ha més de 300 platges vigilades i monitorades per la Generalitat.

Abans d'anar a les platges, però, és important consultar l'estat de la bandera i, en el context de pandèmia de la Covid-19, també és rellevant saber si s'han establert limitacions o fins i tot tancaments dels diferents accessos que hi ha. Per disposar d'aquesta informació, pots consultar des d'aquest visor de Protecció Civil de la Generalitat quina és la situació actualitzada de cada platja. Pots fer una cerca per municipi o platja concreta:

Indicadors del visor de les platges

En primer terme, s'ofereix informació amb diverses iconografies de l'estat de la bandera a cada platja. Aquests són els diversos colors que pots trobar:

  • Verd: Significa que el bany està permès.
  • Groc: Cal tenir precaució a l'hora de banyar-se.
  • Vermell: Es prohibeix el bany a la platja.
  • Grisa o blanca: No hi ha informació disponible sobre les condicions de bany.
  • Taronja: Aforament complet.

En segon lloc, també es proporcionen detalls de cada platja sobre si disposa de certificacions (bandera blava, bandera Q de Qualitat Turística o bandera EMAS), així com si hi ha aparcament adaptat a prop de la zona, rampes adaptades per a les persones que té alguna discapacitat motriu o si hi ha dutxa adaptada i servei de suport al bany.

D'altra banda, hi ha diverses iconografies per representar l'estat de la mar i si hi ha onades. Es distingeix entre l'estat de la mar plana (sense onades), arrissada (onades de 0 a 0,1 metres), marejol (onades de 0,1 a 0,5 m), maror (de 0,5 a 1,25 m), forta maror (d'1,25 a 2,5 m), maregassa (de 2,5 a 4 m), brava (de 4 a 6 m), desfeta (de 6 a 9 m), molt alta (de 9 a 14 m) i enorme (quan les onades superen els 14 metres).

Paral·lelament, es concreta la qualitat de l'aigua, segons si és completament clara o bé presenta poca o molta quantitat de partícules en suspensió que fan que l'aigua sigui menys transparent.

També es proporciona informació sobre la presència de meduses. Si figura una icona d'una medusa de color lila, es considera que la platja és segura per al bany, però cal anar amb precaució perquè hi pot haver meduses poc urticants. Si la icona és de color groc, es recomana tenir molta precaució perquè hi ha meduses urticants en poca o gran quantitat. Si apareix en vermell, es desaconsella totalment el bany perquè pot suposar un risc alt per a la salut.

Mesures i consells per al bany

Més enllà de consultar l'estat de la platja abans d'anar-hi, una vegada ens trobem al lloc de bany, és fonamental seguir sempre les indicacions del servei de socorrisme. A l'hora de banyar-se, es fa només si ens trobem bé, de forma gradual i havent fet la digestió, remullant primer les extremitats. A més, no és oportú sobrevalorar les nostres capacitats per nedar. En paral·lel, convé evitar les zones de corrents i no tirar-se de cap a l'aigua.

Respecte al sol, és imprescindible utilitzar protector solar, hidratar-se habitualment i no romandre moltes hores exposats al sol. I en relació amb les mesures específiques per la Covid-19, aquest any cal seguir mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones que no formen part de la nostra bombolla, cal respectar els tancaments d'accessos si es produeixen i és necessari fer un ús responsable i higiènic de les dutxes.

 

Imatge principal: Fotografia d'una platja de Barcelona. Sergi Alcàzar.