endesa cop25

Fer servir diferents electrodomèstics a la vegada, sovint, és inevitable. Però també hi ha una sèrie de trucs per tal de fer-ho de forma eficient i, de retruc, estalviar. Si bé és cert que els electrodomèstics acostumen a estar entre les principals despeses de la llar, reduir el consum és tan fàcil com triar l’etiqueta d’eficiència i adoptar una sèrie d’accions bàsiques.

El desglossament del consum en les ciutats mostra que el clima és el factor més rellevant per explicar el consum energètic i les emissions del sector residencial. La calefacció i l’aigua calenta suposen el consum energètic més rellevant de llarg (60-70%), segons dades d’Endesa. L’aire condicionat representa menys del 5%, contràriament al que es pugui pensar. La resta de consums residencials, cuina, electrodomèstics il·luminació... són més homogenis en tots els climes, tot i que el seu pes relatiu varia segons el pes dels altres consums.

nevera unsplash

Sempre que sigui possible els experts recomanen adquirir un electrodomèstic de classe A+++. D’aquesta manera el consum es redueix considerablement, segons indica també Endesa. La nevera és un dels altres pous sense fons de la casa. Un dels trucs que recullen des de 20 minutos és descongelar els aliments en el compartiment refrigerador, ja que l’aparell n’aprofitarà el fred.

forn unsplash

El forn també gasta força. Els experts comenten que una de les maneres per estalviar energia és no obrir-ne la porta mentre s'estan cuinant els aliments. D’aquesta manera, a l’hora de cuinar és important triar olles a pressió que estalvien, a més de temps, energia.

Pel que fa a l´ús de les rentadores, un percentatge elevat de l’energia que es consumeix és per escalfar l’aigua, així que una de les claus per ser més eficients és rentar amb aigua freda. Tal com recull Europa Press, si realitzem programes econòmics i els omplim la rentadora al màxim, aconseguirem reduir més energia.  

rentdora unsplash

D’aquesta manera també s’aconsella posar el rentaplats ben ple i, si aquest no ho està, intentar triar un programa més econòmic, per limitar el consum d’aigua.

Què passa amb els ordinadors i televisors?

Els experts recomanen apagar els ordinadors, sobretot si la pausa sobrepassa la mitja hora. Un altre dels errors freqüents és pensar que el televisor en stand by no gasta o no consumeix energia. Cal apagar-lo del tot. Igual que les consoles o els equips de música. El mode d’espera també consumeix energia, una energia que s’ha vist innecessària perquè són aparells que no s’estan fent servir.

ordinador televisió unsplash

Per altra banda, també es pot optar per pantalles de televisió i ordinadors LED o OLED que consumeixen molt més, tal com recull un article d’Europa Press.

Des d’Endesa també es recorda que, durant l’hivern, la franja horària entre mitjanit i les vuit del matí l’energia és més barata. També es recorda que mantenir els aparells endollats de forma permanent és un consum fantasma que deriva de la llum vermella i es computa en la factura.

psone unsplash

Així, també asseguren que la tecnologia ajuda. De fet tenir electrodomèstics més moderns i eficients que permetin programar de forma autònoma fan la diferència.

Totes aquestes mesures, combinades amb un bon aïllament, il·luminació i calefacció poden ajudar a reduir la factura i al mateix temps ser eficient. El mateix passa en instal·lar un aparell d’aire condicionat a casa. És important tenir en compte l’orientació d’aquest i col·locar-lo preferentment al nord-oest per evitar que a aquest li toqui el sol durant el dia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat