La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha convidat el papa Francesc a visitar Catalunya per commemorar els 500 anys de l’estada i la conversió que va fer sant Ignasi de Loiola a Manresa. La titular de Justícia ha mantingut aquest dimecres al matí una “molt emotiva” audiència amb el pontífex amb motiu del viatge que ha fet a Roma per presentar el documental El Camí Ignasià a la Filmoteca Vaticana. Ciuró, juntament amb la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, i el delegat de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizi, han participat aquest dimarts a Roma en l’acte de presentació del documental que recupera la figura de sant Ignasi de Loiola. El documental --en paraules de la consellera-- “emula el camí que va fer sant Ignasi de Loiola, que va sortir primer del País Basc, passant per Montserrat, per arribar a Manresa”, ha explicat en una nota remesa als mitjans. “Com a Govern de Catalunya recolzem la commemoració d’aquesta efemèride que transmet el canvi espiritual viscut per sant Ignasi al nostre país”, ha assegurat Ciuró, que també ha volgut remarcar que “aquest documental reivindica Catalunya com a terra d’acollida i pau, per a tothom”.

Espiritualitat catalana

Durant la trobada, la consellera ha obsequiat el papa Francesc amb dos llibres molt significatius per a la història espiritual de Catalunya: Montserrat, un Magníficat de roca, de Bernabé Dalmau, i Arrels cristianes de Catalunya, un document col·lectiu de tots els bisbes de Catalunya en la Conferència Episcopal Tarraconense de l’any 1985. Per a Lourdes Ciuró, la primera de les dues publicacions significa “la connexió de sant Ignasi de Loiola amb Catalunya, ja que va passar per Montserrat abans d’arribar a Manresa”. La consellera ha explicat al papa Francesc: "Montserrat és un símbol que tots els catalans vinguem d’on vinguem tenim com a referent espiritual en els moments difícils”. “Els catòlics ens adrecem a la Mare de Déu de Montserrat, la Moreneta, per agrair tant quan les coses van bé com per demanar-li ajut ara que hem passat les hores més greus per al nostre país”. Ciuró ha volgut remarcar al papa Francesc que “encara que en aquesta ocasió no pugui venir a Catalunya, sempre serà molt benvingut”.

El papa a Manresa

"Encara estic reflexionant". Aquesta va ser la resposta del papa a la invitació del cardenal Omella de visitar la ciutat de Manresa de cara a la celebració de l'Any Ignasià, just després de lamentar les dificultats per viatjar en plena pandèmia de covid. En acabar la reunió, Omella va explicar que “hem insistit que ens encantaria que vingués tant a Santiago com a Manresa, en l'Any Jubilar Ignasià i com a jesuïta”. I és que el papa Francesc també és jesuïta, membre de l'orde religiós més gran de l'Església catòlica, la Companyia de Jesús, que va ser fundada per sant Ignasi de Loiola el 1534.