El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha revelat aquest divendres des de Calaf, a l’Anoia, que els Mossos d’Esquadra no disposen de cap spyware, és a dir, cap aplicatiu que permeti espiar mòbils com el recentment popular protagonista del CatalanGatePegasus.

D’aquesta manera, el titular de la conselleria que controla la policia de Catalunya, ha desmentit la utilització d’aquest tipus de programari de seguiment i espionatge. Amb tot, però, no ha volgut entrar a valorar si el cos havia mantingut converses o no amb els proveïdors d’aquesta tecnologia per comprar-la, en anys anteriors. Elena ha confirmat que, ara mateix, el cos dels Mossos d’Esquadra no disposen d’aquesta tecnologia, ni Pegasus ni cap altre spyware.

Conseller Elena: “L’eina no és el problema”

Amb tot, però, el conseller ha assegurat que l’eina no és cap problema. “La utilització que n’han fet és el que és un problema”, ha assegurat el conseller d’Esquerra Republicana. Joan Ignasi Elena ha defensat l’ús d’aquest tipus d’aplicacions en la lluita contra el crim organitzat si es disposa de totes les autoritzacions judicials que facin falta però, ha lamentat, “no per espiar els adversaris polítics”. Ha carregat així contra les autoritats espanyoles que, presumptament, van ordenar l’espionatge polític contra polítics, activistes i advocats sobiranistes.

Just avui els afectats per aquest escàndol han anunciat que presentaran querelles contra els proveïdors, NSO, i han demanat investigar també les responsabilitats de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia (CNP) en l’espionatge descobert la setmana passada.

Els Mossos fan servir SILTEC

Els Mossos d’Esquadra disposen d’un sistema d’escoltes però no d’spyware. El conegut com a SILTEC és un sistema ja consolidat d’escoltes telefòniques que fan servir, a més dels Mossos d’Esquadra, altres policies de l’Estat. Sota el nom de SITEL també el fan servir els investigadors de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Elena Igualada
El conseller Elena a Calaf, a l'Anoia / GRS

Fonts de la policia expliquen que aquest sistema que fa servir Mossos d’Esquadra és "extremadament garantista" i que només permet punxar telèfons sempre que es disposi d’una ordre judicial que així ho avali. Els agents han d’entregar l’autorització judicial a l’operadora, que és l’encarregada, llavors, d’obrir l’aixeta, i permetre que la policia escolti -i enregistri- els terminals de les persones investigades. 

Fonts de la policia catalana no amaguen que per la lluita contra el crim organitzat disposar d’un producte com Pegasus, i utilitzar-lo tal com marca la llei, seria una bona eina, tot i que ara adquirir-lo no estigui entre les prioritats del cos.