Els advocats dels líders independentistes espiats amb el sistema Pegasus reclamaran al jutge que investigui diferents agències governamentals per aquest seguiment, no només el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), damunt del qual s'han projectat fins ara les responsabilitats, sinó també la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia (CNP). L'advocat Benet Salellas, responsable de l'acusació dels afectats d'Òmnium i la CUP, ha concretat durant un acte organitzat a la Universitat de Barcelona (UB) que presentaran les querelles davant del jutjat d'instrucció 32 de Barcelona, que és el que manté oberta una investigació per l'espionatge a l'expresident del Parlament Roger Torrent i el diputat republicà Ernest Maragall.

Salellas ha subratllat que tot els indicis demostren la col·laboració d'aquestes agències amb l'espionatge. En aquest sentit, ha recordat que alguns SMS tenien informació de la qual només disposen les agències espanyoles i que el CNI ha admès que disposa del programa Pegasus. "Hi ha un deure d'investigació per part de les autoritats espanyoles", ha advertit. L'empresa israeliana responsable del programari espia, NSO, té una delegació a Luxemburg, la qual cosa, a parer de l'advocat, ha de servir per facilitar la col·laboració entre la justícia espanyola i l'europea. De fet, fa un any i mig que el jutge de Barcelona que investiga el cas espera una resposta d'Israel sobre NSO.

 

Pel que fa la imputació com a persona jurídica contra NSO -més enllà que després es demostri que hi ha implicades també persones físiques-, ha recordat que a Califòrnia aquesta empresa va argumentar que abans de vendre el producte es fa un estudi sobre el govern que l'ha de comprar, i també un control posterior del seu ús correcte, que pot portar a revocar permisos. "Demanarem imputar a NSO o bé una falta de diligència deguda, o bé falta de control i vigilància", ha concretat. Igualment, ha advertit sobre la "col·laboració necessària" de l'empresa, atès que les dades transitessin per un servidor de NSO abans d'arribar al govern.

CatalanGate a la UB Gonzalo Boyé Benet Salelles, Andreu Van der Eynde, Antonio Abat i Ninet - Foto: Sergi Alcàzar
Gonzalo Boyé, Benet Salelles, Andreu Van den Eynde i Antoni Abat, durant l'acte a la UB - Foto: Sergi Alcàzar

Salellas ha exposat diferents arguments que esgrimiran en l'acusació que exerciran contra l'espionatge. A parer dels advocat, que recorden que Pegasus està dissenyat per lluitar contra terrorisme i crim organitzat, és impossible relacionar des d'una perspectiva lògica i homologable amb criteris internacionals l'activitat de Tsunami amb violència. Així mateix, ha recordat que el jutge Baltasar Garzón va ser condemnat per haver escoltat els advocats de la trama Gürtel, pràctiques que es van atribuir a règims totalitaris, amb la qual cosa el mateix Tribunal Suprem va deixar clar que determinades actuacions judicials poden ser susceptible de ser considerades delicte. "El debat no és si hi ha autorització judicial, sinó si hi ha justificació", ha reblat argumentant que és impossible explicar l'espionatge a polítics i advocats dins de l'Estat de dret.

El delicte de Robles

Les paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles, justificant l'espionatge massiu contra l'independentisme s'han convertit en una de les claus de l'acte. De fet, segons l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, tindran conseqüències jurídiques fora de l'Estat espanyol. "Més d'un jutge pensarà que això és delicte, per una senzilla raó, perquè ho és. És un delicte de manual, que dona poc marge a la interpretació. La gravetat dels fets és important", ha advertit l'advocat.

Boye ha estat un dels advocats afectats per l'espionatge, igual com Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i els dirigents republicans, el qual ha destacat que tenen una immunitat com a defensors que ha estat violentats pels autors d'aquest espionatge i ara mateix només es pot pensar que la ministra ha assumit la responsabilitat. "Som professionals, estem emparats per dret, i la vulneració d'aquest privilegi és molt difícil que es pugui explicar", ha reblat.

L'advocat de Junqueras ha explicat el funcionament de Pegasus, com ciber arma d'espionatge massiu, que fa un monitoratge total de les aplicacions del mòbil, i pot actuar damunt del dispositiu "plantant proves", fent trucades en nom de la persona infectada o enviant missatges. NSO hauria proporcionat als seus clients, en aquest cas el CNI, un servidor que estaria a la seva disposició per utilitzar la informació que desitgin.

Actuació contra Pegasus

L'advocat ha detallat tres potes de l'actuació que duran a terme per denunciar Pegasus: ha explicat que l'objectiu és treballar per pressionar tècnicament que es faci la investigació -en aquest sentit, ha recordat que ja hi ha una "bona investigació tècnica" de Citizen Lab que demostra que s'ha espiat-; hi ha també una part jurídica, i reclama una part política perquè els òrgans responsables no es puguin "escapar". L'advocat considera que ja hi ha hagut "un punt d'inflexió" en aquest tema, perquè acaba de començar una investigació al Parlament Europeu, mentre que els EUA han posat a la llista negra l'NSO.

En aquest punt, Boye ha subratllat el fet que nombrosos periodistes han estat també espiats a través dels contactes que han mantingut per telèfon amb els infectats. "L'espionatge per definició és il·legal. Aquí hi ha hagut espionatge, no investigació de fets delictius", ha advertit.

Explica la repressió

Salellas ha reclamat que el CatalanGate, on s'ha atacat ciutadans, polítics o periodistes, ha de servir per "intentar donar la volta" a la defensa internacional de la repressió contra l'independentisme i denunciar la "situació de vulneracions de l'Estat de dret que es produeix a l'Estat espanyol". "El CatalanGate ens dona l'oportunitat d'explicar fora quina és la diana i l'objectiu de l'Estat espanyol. Perimetra molt bé quin és l'objectiu de l'Estat espanyol. No són només polítics, no és només la societat civil, sinó també contra advocats, enginyers... L'únic en comú és la voluntat de participar, col·laborar en la defensa del moviment independentista. Potser ens dona una oportunitat de definir la repressió en aquesta causa general contra l'independentisme", insistint en la intervenció de les agències estatals per "dibuixar fora el drama jurídic"

Boye ha destacat que igual com el Watergate va ser un atac directe a la democràcia als Estats Units, el CatalanGate "és el símbol més clar d'atac a la democràcia i vulnerant els drets dels catalans". Ha advertit que quan la ministra dona per fet que per frenar l'independentisme s'havia de cometre delictes, la resposta "és perversa i perillosa", i ha reclamat a Robles: "on va posar els límits dels delites que estaven disposats a a cometre?".

Antoni Abat, advocat dels espiats de l'ANC, ha retret que hi ha una persecució ideològica contra l'independentisme, que s'han vulnera drets fonamentals essencials. 

A l'acte hi han assistit el president d'Òmnium, Xavier Antich, i la president de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, així com alguns dels dirigents polítics afectats per l'espionatge, como la eurodiputada y esposa de Raül Romeva, com Diana Riba.

Catalan Gate a la UB, Xavier Antich, Elisenda Paluzie, asistentes, ambiente - Foto: Sergi Alcàzar
Els responsables d'Òmnium, Xavier Antich, i ANC, Elisenda Paluzie, a la fila zero de l'acte junt amb responsables polítics, advocats i alguns magistrats - Sergi Alcàzar