El confús disseny dels darrers passaports espanyols pot arruïnar el teu viatge als Estats Units. La nova tipografia dels documents d'Espanya està sent una font de conflicte per a molts viatgers que volen volar a Nord-amèrica aquestes vacances. Tal com han denunciat diversos internautes, molts han perdut els seus vols i s'han hagut de quedar a terra, tot i tenir tots els formularis i papers en regla i inclús haver fet el chek-in de les companyies d'aerolínies. I tot aquest embolic té a veure amb els dígits dels documents dels nous passaports: les lletres "O" es confonen amb el número "0", i a la inversa. El cas que més s'ha viralitzat ha estat el d'en Daniel, que a l'aeroport li van assegurar que havia omplert malament tots els requisits, confonent les lletres amb números.

“Arribem a l'aeroport, passem el control, piquem el bitllet per primera vegada i cap error. Arribem fins a la porta d'embarcament i, per sort, com teníem temps, prenem la decisió de fer el check-in de l'escala que teníem i així estalviàvem temps”, assegura. Un cop en el taulell de l'aerolínia, l'empleada que va atendre el Daniel i la seva parella va ser clara: "Crec que no volareu. Això sembla un zero, però és una 'O'". Allà se'ls va detallar que es tractava d'una confusió molt estranya amb la tipografia de les xifres, que està composta de números i lletres, que no havia estat detectada en cap moment: ni en la compra, ni en el registre del viatge, ni en la sol·licitud del visat. Gràcies al fet que va decidir fer el registre manual dels bitllets, el personal va adonar-se'n, encara que si en Daniel hagués anat més curt de temps, l'embolic hauria sigut molt més gran, fins i tot, perdent el vol.

A aquest cas s'han sumat altres tuitaires que han explicat la situació i el problema a Twitter. "Un cas perfecte de la importància del disseny. Una cosa tan absurda com la manera de mostrar les os i els zeros de la tipografia triada en el passaport està provocant multitud de vols perduts, costos inesperats i frustracions molt molestes", ha escrit Nacho Carretero. "Si has renovat recentment el teu passaport, això t'interessa. Les últimes remeses de passaport a Espanya comencen per PAO, però la tipografia està portant a la confusió, ja que sembla que sigui PA0. Molta cura, sobretot si viatges als Estats Units. Et pots quedar a terra (I did)", relata en el seu perfil.

"Per viatjar als Estats Units per turisme cal emplenar el formulari ESTA, has de tenir-lo aprovat per poder pujar a l'avió. Sense l'ESTA aprovat i associat al teu número de passaport, no voles. El tema del PAO/PA0 ens està deixant a terra a més d'un. Mireu-ho bé!", prossegueix. "Afortunadament, l'ESTA s'aprova amb bastant rapidesa, no solen trigar més d'una hora. Però si tens molta mala sort com vaig tenir jo i no descobreixes l'error fins a arribar a la porta d'embarcament, et pots quedar tirat. No és divertit, creieu-me", alerta.