El propietari de la llibreria Europa, el neonazi Pedro Varela, ha estat condemnat per un jutjat penal Barcelona a pagar gairebé 70.000 euros a l’Estat de Baviera per haver publicat el llibre d’Adolf Hitler, Mein Kampf, sense el seu permís entre el 1997 i el 2010.

Durant aquests anys, Varela va fer un total de deu edicions que va vendre a la seva llibreria i a d’altres d’Espanya i l’estranger, i va arribar a un total de 4.375 exemplars venuts i a un valor global de 98.264 euros.

Segons la sentència, Varela va editar, publicar i distribuir el llibre sabent que els drets d’autor eren propietat de l’Estat lliure de Baviera arran d’una sentència del 1948. Valera va objectar que no sabia que l’Estat alemany tenia els drets d’autor i pensava que el llibre era de publicació lliure, ja que s’editava en diversos països des dels anys 60.

Tot i això, Varela ja va declarar per aquesta mateixa qüestió el 2009, quan va ser denunciat pel Consolat d’Alemanya a Barcelona, i se li va comunicar que els drets d’autor eren de Baviera. Malgrat això, Varela va seguir editant i venent el llibre fins al 2010.

Ara, el jutjat condemna Valera per un delicte contra la propietat intel·lectual a sis mesos de presó, 1.080 euros de multa i a un any d’inhabilitació per editar, publicar i vendre llibres. La sentència diu que Baviera ha renunciat a l’acció penal contra Varela perquè els drets d’autor són lliures des del 2015, però no ha renunciat formalment a la indemnització. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat