La primera agressió homòfoba en el metro de Barcelona que arriba a judici, segons l’Observatori contra l’Homofòbia, s’ha celebrat aquest divendres. La magistrada del penal 20 de Barcelona ha jutjat tres joves, acusats juntament amb un menor, d’haver-hi agredit un noi de 23 anys per la seva orientació sexual, a la línia vermella del metro, el 2019. Els tres acusats només han respost a les preguntes dels seus advocats, han negat l’agressió i també que tinguin animadversió a les persones homosexuals. Al final del judici, la fiscal i les tres acusacions han retirat l’acusació al tercer jove,  Esteban, el qual inicialment era acusat de no impedir l’agressió, i en el judici ha afirmat que es va quedar “quiet i apartat”.

Per als altres dos acusats, la fiscal ha mantingut la petició de 5 anys de presó  a cada un per un delicte de lesions amb l’agreujant per discriminació per raó d’orientació sexual. Laia Serra, advocada de la víctima els demana pel mateix delicte 4 anys de presó i una indemnització d’uns 11.000 euros. L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han exercit d'acusació  popular. Els advocats dels joves han demanat la seva absolució en assegurar que la víctima només identifica al menor com el seu agressor i que els vídeos dels fets "no aclareixen" la seva participació.

L'agressió, a les 6 del matí

L’agressió va passar a les 6 del matí del 12 de gener de 2019.  La víctima, Diego, duia una samarreta amb un os i posava “Alimenta’m que soc guapo” va pujar a la parada de Rocafort per anar a treballar. Allà, un menor del grup va dir-li: “Ets home o maricon?” Diego li va dir: “Maricón i tu tonto”, i llavors el menor va fer burla d’ell, que es va apartar al final del vagó i els quatre joves el van seguir. Diego va tocar l’intèrfon del metro i va alertar que baixaria a la parada d’Urquinaona, els nois van seguir-lo, i en un replà el van agredir, fins que el van separar tres vigilants. En les conclusions, la fiscal ha relatat que el menor (David) va ser el primer a donar-li un cop a l’esquena, Diego va caure a terra, on el menor li va donar puntades de peu a la cara, mentre un dels adults (Jerson) li dona dos cops de puny i de peu, i l’agafa a terra perquè el segueixi pegant el menor, i un segon adult (Maicon) es posa al seu costat per “permetre” l’agressió i “sense ajudar” a la víctima. 

“Ara, no faig mostres d’afecte en públic”

La víctima  ha declarat  protegit per una mampara. “Em vaig sentir fràgil i vulnerable i em vaig posar a plorar”, ha confessat Diego en el judici. Diego ha explicat que quan era a l’andana d’Urquinaona va notar un cop a l’esquena, va caure a terra, es va voler defensar, però que en veure’s envoltat es va protegir el cos, mentre els deia que paressin. La víctima també ha explicat que des de l’Ajuntament de Barcelona se li va oferir assistència psicològica, però que durant un temps va evitar d’anar en transport públic i ha afegit: “Ara, no dono la mà en públic o no faig mostres d’afecte en públic.” I que al final,  va marxar un temps al poble davant “l’ansietat”.

En l'informe, la seva advocada, Laia Serra, ha insistit en el "mòbil vexatori i discriminatori" de l'acció del grup de joves, els quals van seguir la víctima, ja que van baixar expressament a la parada del metro. Alternativament, a la condemna per lesions, Serra ha proposat una pena de 3 anys i mig de presó pel delicte de maltractaments i contra la integritat moral. Serra ha insistit que l'agressió ha provocat canvis personals en la vida de Diego, i que com a societat no es pot permetre. L'advocada també ha exposat que els acusats mai han demanat perdó a la víctima ni han consignat cap quantitat econòmica al jutjat.

El menor confessa a mitges

En el judici, el menor, que ara té 20 anys, ha admès que “li va faltar el respecte i el va molestar”, però que no recorda res de l’agressió, perquè anava begut. El noi  va admetre l’agressió en un procediment en la jurisdicció de Menors i va consignar 1.100 euros per a la víctima.  A més de les penes de presó, la fiscalia demana que els dos acusats indemnitzin la víctima amb 7.000 euros pel dany i perjudici estètic sofert i 2.000 euros més pel dany moral. 

Un dels dos vigilants que van actuar ha assegurat que “només eren dos joves” els que agredien Diego quan era a terra, tot i que no eren a l’inici dels fets. El segon vigilant, però,  ha declarat que qui l’agredien eren “tres nois” i  que “estaven a sobre d’ell”, i després la víctima, un cop amb ells, “estava molt nerviosa”. Aquest vigilant ha assegurat que cap dels joves intentava separar als altres de l’agressió, en resposta a un advocat de la defensa. Un agent dels Mossos ha declarat  que la víctima va explicar-los l’incident i que  dels dos agressors, només reconeixia al menor, que l’havia insultat dins del vagó. En el judici, també s’han visionat les imatges de l’interior del metro i de l’agressió. En acabar el judici, els dos acusats no han fet ús del dret a l'última paraula.