La Comissió Europea vigila molt d'aprop els productes que ingressen al mercat comunitari, sobretot aquells comprats a través de plataformes d'origen xinès com són Shein i Temu. El comissari de Justícia de la Unió Europea, Michael McGrath, ha expressat la seva estupefacció davant la toxicitat i els perills de determinats productes que es venen a través de les plataformes xineses Shein i Temu, enmig d’una ofensiva per part de la UE contra aquestes populars botigues en línia. Amb l’arribada diària de 12 milions de paquets de baix valor provinents de comerciants fora de la UE, McGrath ha assegurat que intensificarà les accions contra la venda de productes que infringeixen flagrantment la legislació europea.
Actualment, tal com explica en una entrevista amb The Guardian, la Comissió Europea està esperant els resultats imminents d’una operació d'"agent encobert" a escala comunitària, consistent en compres simulades, per verificar i ampliar les evidències ja recollides que apunten que aquestes plataformes xineses esquiven les normatives de la UE.
Xumets molt perillosos
Un dels casos més greus que McGrath ha conegut són uns xumets per a nadons amb boles que es desprenen amb facilitat, suposant un risc d’asfíxia, ja que no incorporen el forat de seguretat obligatori que permetria que el nadó pogués respirar en cas d’empassar-se una d’aquestes peces accidentalment.
Altres productes assenyalats per eurodiputats en un informe publicat aquest mes inclouen impermeables infantils que contenen substàncies tòxiques, ulleres de sol sense filtre UV i pantalons curts per a nens amb cordons més llargs del permès per normativa, que poden provocar ensopegades.
Substàncies tòxiques
També s’hi van trobar cosmètics que contenen butylphenyl methylpropional, conegut com a Lilial, classificat per la UE com una substància de "preocupació molt alta" i prohibida des de 2022 per estar relacionada amb efectes adversos sobre la fertilitat i el desenvolupament fetal. "Estic realment consternat, i crec que tenim el deure de protegir els consumidors europeus", ha declarat McGrath al The Guardian.
Les autoritats nacionals de protecció del consumidor envien avisos ràpids per tota la UE sobre productes no alimentaris perillosos mitjançant el sistema Safety Gate, que també està obert a queixes dels ciutadans. L’any passat, Safety Gate va rebre una xifra rècord de 4.137 alertes, més d’un terç relacionades amb cosmètics, seguides de joguines, aparells elèctrics, productes químics i accessoris per a automòbils.
Tot i que les organitzacions de consumidors alerten principalment sobre qüestions de seguretat, McGrath també ha expressat preocupació per la competència deslleial que aquestes plataformes –que han viscut un creixement explosiu en els últims dos anys– exerceixen sobre els negocis locals.
“El creixement és extraordinari, i ha posat una pressió enorme sobre els sistemes dels estats membres”, ha assenyalat. “Estic decidit a reforçar l’aplicació de les nostres normatives en matèria de seguretat de productes i protecció al consumidor. No es tracta només de protegir els consumidors: també hi ha una qüestió molt seriosa d’equitat competitiva per a les empreses europees. Elles han d’assumir costos importants per complir amb les nostres exigències, i no es pot esperar que competeixin amb venedors que se’n desentenen totalment”.