L'economista Xavier Sala-i-Martín ha enviat aquest dijous un missatge a l'epidemiòleg Oriol Mitjà a través de les xarxes. Mitjà havia lloat en una piulada la gestió del coronavirus a la Xina i havia destacat el fet que ara, després d'haver aconseguit eliminar la Covid, està vacunant altres països menys desenvolupats.

"Els europeus hem de debatre seriosament sobre si cal revisar el valor de l'individualisme enfront del col·lectivisme", ha qüestionat en una piulada.

Davant aquestes declaracions, Sala-i-Martin ha replicat Mitjà "amb carinyo" i l'ha advertit que confon "la consciència social" amb la geoestratègia". L'economista ha explicat que la Xina no vacuna els països africans per solidaritat, sinó que ho fa per la dominació i l'obtenció dels recursos naturals. "Si tingués consciència social, no exterminaria els Uygurs", ha indicat.

En aquest sentit, també li ha recordat que la Xina també és responsable de les atrocitats del Tibet i de la persecució de demòcrates a Hong Kong."Poca consciència social", ha conclòs.

sala martin   mitja

La vacunació a l'Àfrica

Els països africans estan començant una campanya massiva de vacunació contra el coronavirus mitjançant la iniciativa Covax que busca garantir dosis de manera justa amb els països més pobres

Costa d'Ivori és una de les primeres a beneficiar-se de la iniciativa de distribució de Covax, recolzada per l'ONU, que ha començat aquest dilluns. Ghana també té previst començar aquesta setmana. La presidenta del país africà Nana Akufo-Addo s'ha convertit en la primera a rebre una vacuna contra el coronavirus mitjançant aquest programa. 

Així, Akufo-Addo ha instat a la gent a inocular-se i a no creure que les teories de la conspiració posin en dubte el programa de vacunació que, amb unes 600.000 dosis de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca a tot el país, començarà aquest dimarts. D'aquesta manera, insisteix que s'ha posat la vacuna com a manera de garantir que és segura.

Segons recull la BBC, la campanya estarà centrada en els més vulnerables (majors de 60 anys o amb greus problemes de salut subjacents) i en treballadors essencials, com ara professionals mèdics, professors, policies i fins i tot, alguns periodistes.

Però les dones embarassades i els menors de 18 anys no formen part, de moment, de la campanya de vacunació perquè les autoritats del país han dit que no hi ha prou dades sobre els efectes secundaris de les vacunes en aquests grups. 

Imatge principal: Xavier Sala-i-Martin / Roberto Lázaro