Fins a un 37% dels treballadors de l’estat espanyol va patir estrès postvacacional després de l’estiu del 2018. Però, per què ens angoixa tant tornar a la rutina? Estem més nerviosos o més ansiosos després de les vacances? Què és l’estrès postvacacional? “No deixa de ser un tema d’estrès després de vacances, el retorn a la rutina, món laboral i ansietat”, detalla la professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, Sílvia Sumell.

L’experta assegura que tornar a la feina de vegades també comporta ansietat i estrès perquè implica un retorn a la normalitat, a la rutina. “Potser hem menjat malament durant les vacances o hem volgut fer tantes coses que no hem pogut descansar”, explica. I això, coincideix amb l’arribada de la tardor i els anuncis de vitamines. “Estar hiperconnectat durant l’any i intentar desconnectar durant el període vacacional, fa que de vegades l’obsessió no ens deixi descansar”.

noia metro unsplash

“Hi ha hagut una alteració dels hàbits de son, s’ha trencat la rutina, els hàbits alimentaris també han canviat”, comenta. Per aquest motiu destaca la importància de trobar moments d’oci durant l’any per intentar buscar moments de desconnexió i descans. “Abans de començar és important agafar el ritme i no trencar amb tot d’un dia per l’altre”.

“La majoria de les coses que fem a la vida, fins a un 40%, deia el psicòleg William Ames, està basada en hàbits”, assegura Manuel Armavones, el psicòleg i director de desenvolupament de l’eHealth Center, centre de salut digital de la UOC. Durant l’any, arribem a estar tan cansats que al final acabem posant el pilot automàtic amb les nostres vides. Per aquest motiu, els experts asseguren que cal trobar punts per descansar.

Però, quin és el secret per adaptar-se ràpidament a la rutina de nou? Els trucs de màgia no acaben de servir per adaptar-se a la rutina novament. I és per això que els experts recomanen reconnectar-se a poc a poc, fins i tot els darrers dies de vacances. També alerten que no és del tot bo passar del 0 al 100 en poc temps, i subratllen que la introducció al caos és millor fer-la a poc a poc.

estres unsplash

Recomanen la creació d’hàbits saludables o incorporar petits reptes en el nostre dia a dia per no acabar fent sempre el mateix, i acabar desganats. Tal com recordava Sumell, també és important planificar activitats de lleure durant l’any i no guardar totes les energies d’oci per a les vacances.

Hi ha gent que no necessita esperar el dia 31 de desembre per marcar-se uns nous propòsits. Una part de la societat els fa al setembre, amb la tornada de vacances i coincidint amb el “calendari escolar”. Marcar-se objectius i projectes il·lusionants, segons els experts, també ajuda a començar amb ganes i motivació.