Aquest vespre el Barça de Hansi Flick es pot convertir en campió de Lliga en camp hostil, i, a més, amb el rival, l’Espanyol, encara a la corda fluixa i no matemàticament salvat. Des de dos quarts de deu de la nit, els dos equips es veuran les cares a Cornellà-El Prat en un partit d’alt risc i de màxima tensió. Els Mossos d’Esquadra, tal com ha explicat l’intendent Joan Salamaña a ElNacional.cat, desplegaran un dispositiu de màxims amb més del doble d’agents dels que habitualment es despleguen en un partit de la Primera Divisió espanyola. El dispositiu se centrarà en dos moments que poden ser crítics: abans i després del partit, però amb màxima tensió també durant els 90 minuts que durarà el matx, segons com evolucioni l’encontre i les derivades que puguin generar conflictes, sobretot a la grada del RCDE Stadium. Els antecedents no permeten cap relaxació, ni a la policia catalana ni tampoc a la seguretat privada del club blanc-i-blau. En el partit de la temporada 2022/2023, amb una casuística similar, tot i que amb l’Espanyol condemnat a Segona, un grup d’ultres pericos va saltar al terreny de joc al final del partit amb l’objectiu d’agredir els jugadors del FC Barcelona, que celebraven el títol de Lliga.

Tal com explica el cap de la Divisió Tècnica de Seguretat Ciutadana i Planificació de Dispositius, l’intendent Salamaña, qui lidera el dispositiu de manera coordinada amb l’inspector Jordi Rodón, el coordinador de seguretat esportiva dels Mossos als partits de l’Espanyol, el dispositiu d’un partit d’alt risc —tal com ha estat qualificat, a petició de la policia catalana, aquest matx— permet desplegar molts més agents, sobretot d’ordre públic, per donar seguretat als aficionats i també al conjunt de l’esdeveniment.

Partit d'alt risc amb el doble d'agents

Aquesta qualificació d’alt risc —habitual en aquest tipus de partits, com també en els Barça-Madrid— obliga també, per exemple, a prohibir l’entrada de material de l’equip rival a l’estadi. Al camp de l’Espanyol, per falta d’acord entre les dues juntes, no hi ha cessió d’entrades entre clubs, per tant, no hi ha un espai destinat als aficionats del Barça, i fa que alguns aficionats es colin entre els locals, amb la possibilitat, si porten equipació blaugrana, de generar conflictes. Aquesta prohibició, com també la detecció prèvia en les entrades, si es fa amb zel, permet evitar problemes a l’interior del camp, quan l’estadi, situat entre Cornellà i el Prat, ja sigui una olla a pressió amb 30.000 persones. Tot i que la suposició és que ningú del Barça té entrades, els Mossos saben que això no és així, i que hi haurà aficionats del FC Barcelona a les grades.

EuropaPress 5199541 espanyol fans invade the field and are evicted by the mossos esquadra (1)
Agents de la Brimo dels Mossos evitant l'agressió dels aficionats de l'Espanyol, l'any 2023 / EFE

En la mateixa línia, també es treballa per evitar que l’afició local, i sobretot la de les zones més radicals, amb grupuscles vinculats a l’extrema dreta, entrin a l’estadi material pirotècnic. Segons alguns informes d’Informació, aficionats blanc-i-blaus han amenaçat d’entrar carregats amb aquest tipus de material, molt perillós no només per als jugadors, també per als altres aficionats, i és per això que també es reforçarà la vigilància prèvia i les entrades a l’estadi de l’Espanyol. Tenir tots els aficionats de l’Espanyol fora del camp abans de l’inici del partit, amb l’arribada dels autocars i àrbitres, és un dels moments crítics. Com també ho serà quan acabi el partit. Després dels 90 minuts reglamentaris és un dels moments clau del dispositiu organitzat per a aquest partit. La possibilitat que el FC Barcelona guanyi la Lliga i la vulgui celebrar condiciona la reacció de la policia catalana. Amb l’assalt de 2023 encara en ment, el mateix club perico ha reforçat la vigilància a la zona dels aficionats més radicals i fins i tot ha fet un simulacre per intentar evitar la intrusió a la gespa. Amb tot, la policia també ha reforçat la capacitat de resposta durant aquest moment, que pot ser crític.

Els antecedents al camp de l'Espanyol

Els caps del dispositiu també expliquen que s’actuarà de manera proporcional. Cal no oblidar que entrar al terreny de joc, si bé està prohibit per la llei de l’esport, comporta una sanció administrativa per als que saltin a la gespa i també per al club. La preocupació dels Mossos, però, va més enllà, sobretot recordant l’episodi de fa dos anys. Els aficionats de l’Espanyol no van saltar al terreny de joc per celebrar res (com sí que van fer l’any passat, per celebrar la salvació), sinó que l’objectiu era agredir els jugadors del FC Barcelona. Els Mossos tenen dissenyat part del dispositiu policial, sobretot al tram final, per evitar agressions i no tant una eventual invasió de camp. Internament, també, el FC Barcelona ha enviat un missatge d’evitar una celebració ostentosa sobre el terreny de joc si finalment es guanya la Lliga i, encara més, quan els blanc-i-blaus no tenen assegurat repetir a la Primera Divisió l’any que ve.

Els Mossos d’Esquadra no han volgut aclarir, per qüestions de seguretat, el nombre total d’agents que es desplegaran en l’operatiu d’aquest vespre. Sí que s’ha pogut saber que dobla el nombre habitual d’efectius dels Mossos i també de vigilants de seguretat privada i auxiliars, comparat amb un altre partit de Lliga. A més dels equips d’ordre públic, la Brimo i l’ARRO, també s’han activat agents d’Informació —especialistes en els grups radicals de les dues aficions—, de Seguretat Ciutadana, Unitat Canina, Unitat Tedax i la Unitat de Drons —s’ha limitat la possibilitat de vol sobre l’estadi i es permet tenir imatges als comandaments en temps real. Els caps del dispositiu, Rodón i Salamaña, seguiran el partit des de la Unitat de Coordinació Operativa (UCO), un VAR policial, des d’on es fan totes les comunicacions entre els equips de seguretat i emergència implicats en el dispositiu.