Amb el compte enrere pel curs escolar 2022-23 activat, pares i mares es preparen per a la tornada a l'escola -que per a molts és l'inici de la vida escolar-, quan arriben els nervis i els plors, tant dels més petits de la casa, com per part de les parelles que porten per primer cop el seu fill o filla a l'escola. El primer dia d'escola per un nen de 3 anys o a punt de començar Primària pot ser realment un xoc, sobretot si no ha anat abans a una escola bressol i està acostumat a passar gran part del dia amb els seus pares. És per això que la psicòloga infantil Joana Martínez ens dona una sèrie de consells a tenir en compte per portar el nostre infant al primer dia d'escola.

Com evitar el drama del primer dia d'escola

Com dèiem, evitar el "drama" en el moment d'arribar a l'escola i deixar el nostre petit per primer cop, la clau rau a preparar l'infant els dies abans de començar el curs, perquè en arribar el dia 5 de setembre -nova data d'inici del curs escolar 2022-23-, ja hagi entès què fa allà, que ha d'esperar i, en la mesura que sigui possible, estar tranquil. Per part de pares i mares, encara que sigui dur separar-se del fill o filla, és clau mantenir-se forts, sense mostrar-se trist o angoixat, ja que els petits detecten les emocions dels seus progenitors i poden contagiar-se d'aquestes.

Per tant, mantenir una actitud positiva i traslladar-li la il·lusió d'un nou començament serà l'inici d'un procés per tranquil·litzar els petits de la casa i que la seva tornada -o inici- a l'escola, sigui el més seré i divertit possible. En aquesta línia van les recomanacions de la psicòloga Joana Martínez que aconsella que, si el nen o nena no ha estat mai a l'escola en què començarà el curs -sigui perquè comença P3 o perquè ha canviat de centre per fer Primària-, ens anticipem i comencem a crear rutines perquè s'acostumi.

Consells per preparar el teu fill petit per a l'inici del curs escolar

Una bona manera de fer-ho, explica l'experta, és fent-lo partícip d'accions prèvies a les classes com ara comprar el material escolar, deixant-lo triar els seus preferits perquè li sigui còmode i estigui il·lusionat per fer servir els estris que compreu plegats. Al mateix temps que fem això, és recomanable apropar-nos a l'escola, passar per davant i aprofitar per explicar als nens que aquest serà el seu centre, on vindrà cada dia, i reforçar-lo positivament, detallant que s'ho passarà bé i hi aprendrà molt.

A més, és important no deixar cap dubte sense resoldre, perquè ho tingui tot clar i no hi hagi misteri i que sàpiga exactament on va. Explicar-li que anirà a aquesta escola, l'horari que farà, les hores que hi estarà, l'hora en què sortirà i qui vindrà a buscar-lo en acabar. També cal repetir el nom de la professora tutora o tutor, així com que la coneguin abans de l'inici del curs en persona, preferiblement acompanyat dels dos progenitors o nucli familiar.

Finalment, la psicòloga Joana Martínez recomana establir la rutina escolar uns dies abans de començar, com ara llevar-se a l'hora que ho hauran de fer quan vagin a classe, l'esmorzar i poder equilibrar els seus cicles de son i arribar al primer dia d'escola amb forces i ja acostumats a les noves rutines.