Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) 2023 a Catalunya seran els dies 7, 8 i 9 de juny, de manera que falta menys d'un mes per a l'inici. És a dir, que l'alumnat ja ha entrat en la recta final del curs i comencen a sorgir dubtes, inseguretats i altres qüestions. Els nervis fan que molta gent no faci més que imaginar-se els pitjors escenaris possibles, com ara "què puc fer per entrar a la universitat si suspenc l'examen de Selectivitat?". Quedi clar que el millor és no fer-se aquesta pregunta i seguir estudiant, que no té per què passar res. Però tothom pot tenir un mal dia, així que veiem quines són les alternatives per accedir a la universitat, en cas de suspendre la Selectivitat
 

🔴 Selectivitat 2023 a Catalunya, DIRECTE | Última hora dels exàmens d'avui
 

⌚ Horari de la Selectivitat 2023: quins exàmens de les PAU hi ha cada dia i a quina hora?
 

Alternativa per entrar a la universitat: repetir les proves PAU

Si la Selectivitat del mes de juny no t'ha anat com esperaves i no has aconseguit superar la nota de tall, sempre queda l'opció de repetir les proves PAU més endavant per intentar millorar la qualificació. És una opció que no té un màxim de convocatòries. Cal recordar que la Selectivitat té dues fases: la general i l'específica. És per això que hi ha dues opcions: repetir totes les proves PAU (tant la fase general com l'específica) o bé només presentar-se a la fase específica. La segona opció és la més recomanable si estàs satisfet amb la qualificació de la fase general i la mitjana de Batxillerat, o si t'has quedat a prop de la nota de tall i només busques millorar unes dècimes. En el cas d'escollir repetir tota la Selectivitat, és important saber que en la fase general sempre prevaldrà la millor nota i, per tant, en cas que la segona convocatòria et vagi pitjor que la primera, comptarà la qualificació més alta. 

Formació Professional: una altra via per intentar accedir a la universitat

Una altra alternativa per intentar entrar a la universitat és cursar un cicle formatiu de grau superior (CFGS). Realitzar una Formació Professional és una opció que permet adquirir més coneixements en l'àmbit universitari que t'interessa, i també et pot ajudar a accedir a un grau. La qualificació final del cicle formatiu es pot utilitzar per intentar entrar a la carrera, encara que amb una condició: igual que la fase general de la Selectivitat, et deixa treure un màxim de 10 punts. Si t'interessa tenir més nota, t'hauràs de presentar a la fase específica de la Selectivitat per tenir opció a arribar a la qualificació màxima (14 punts). A l'hora de triar quin cicle formatiu cursar, és important informar-se i saber quins tenen preferència per accedir al grau que t'interessa. 

Universitats en línia o privades: una opció si no obtens la nota

Si només contemples l'opció de cursar un grau, una via si suspens la Selectivitat és investigar totes les universitats possibles, des de privades fins a centres que ofereixen formació en línia. En el cas de les universitats privades, només demanen tenir les proves PAU aprovades i acostumen a no tenir una nota de tall per accedir als graus. El mateix passa amb les universitats en línia, que tampoc solen tenir una qualificació mínima. Tot i això, aquesta alternativa requereix certa previsió, ja que els processos de sol·licitud de plaça poden ser previs a fer les proves PAU. També és important informar-se del procés exacte que sol·licita cada universitat, ja que n'hi ha que poden exigir proves pròpies. En aquesta línia, també hi ha l'alternativa de matricular-se en una universitat d'alguna comunitat autònoma que pugui tenir una nota de tall més accessible o més places disponibles.

Cursar un grau i intentar sol·licitar un canvi més endavant

Finalment, una altra opció a tenir en compte en cas de suspendre la Selectivitat és matricular-te al grau que se t'assigna, encara que no sigui la teva primera opció. Sempre que la universitat t'ho permeti, més endavant pots demanar fer un canvi a la carrera que realment t'interessa i, fins i tot, convalidar alguns crèdits si curses matèries similars. Per fer-ho, però, el centre acadèmic t'haurà d'autoritzar i els graus hauran de tenir assignatures semblants.