La CNN recomana en aquest nou any 10 destinacions ideals per als expats, denominació que actualment identifica aquelles persones que viuen en un país diferent del d'origen i que generalment tenen un alt nivell socioeconòmic, atès que sovint treballen a distància per a una empresa estrangera o tenen ingressos passius al país d'origen. Les destinacions ideals per als estatunidencs que volen marxar a viure fora aquest 2024, segons la cadena americana, són Mèxic, Portugal, Espanya, Països Baixos, Alemanya, Singapur, Costa Rica, Panamà, Itàlia i França. Per a cada país, la CNN detalla quins són els pros i els contres a tenir en compte abans de decidir-se a fer la mudança.

En el cas d'Espanya, entre els punts a favor inclou, com era previsible, la sanitat pública de qualitat i una bona gastronomia. També destaca que hi ha "ciutats modernes i pobles petits pintorescs" i que és un país "culturalment liberal", especialment pel que fa als drets LGTBI. Tanmateix, entre els contres, detalla que fora de les grans ciutats no es parla gaire anglès, i subratlla que a Catalunya, "sovint el català és la llengua preferida pels locals".

A més, afirma que "la política a Espanya cada vegada és més divisòria i ocasionalment, violenta", problemàtica que atribueix al fet que "Catalunya continuï pressionant per la independència". A banda de fer servir tòpics, la televisió americana barreja naps amb cols, perquè quan fa referència a la "violència ocasional", recorda l'atac contra l'expresident del Partit Popular català, Alejo Vidal-Quadras, a Madrid, succés que està totalment aïllat del procés independentista. Entre altres contres que recomana tenir en compte als estatunidencs intrèpids hi ha els horaris de feina, de menjar i de socialitzar.

La gentrificació al lloc de destí, un problema a tenir en compte

La comunitat d'expats a Barcelona i a altres ciutats europees no està lliure de polèmica. Sovint, se'ls critica perquè malgrat establir-se en un nou país de forma indefinida, no aprenen ni la llengua ni els costums locals. A aquesta qüestió, cal sumar un problema de gentrificació, atès que l'alt nivell socioeconòmic dels nouvinguts provoca un augment en els preus del lloguer que a llarg termini expulsa la població local. En aquest sentit, la CNN convida els estatunidencs que s'estiguin plantejant convertir-se en expats, que reflexionin sobre "l'impacte" que tindrà la seva arribada a un nou país i adverteix que en moltes destinacions hi ha una "creixent reacció negativa" cap a ells.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!