“De la por a la ràbia, ocupem els carrers”. Aquest ha estat un dels molts clams que unes 3.000 persones -segons la GUB-  han cridat aquest dijous al vespre contra les violències masclistes a la ciutat de Barcelona en motiu del 25-N i en el marc de les múltiples mobilitzacions que se celebren aquesta jornada arreu de ciutats i pobles del país.

La manifestació ha estat convocada per Novembre Feminista (espai de Ca la Dona) a les 18.30 hores al Passeig de Gràcia amb l'Avinguda Diagonal, i ha fet marxa fins a la plaça Catalunya, on s'ha llegit un manifest. A banda de múltiples manifestants i entitats, hi han assistit la consellera de Feminismes de la Generalitat, Tània Verge; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i membres del PSC, CUP i comuns.

Manifestació 25N - Montse Giralt

Manifestants del 25-N / Montse Giralt

Els manifestants han recorregut el Passeig de Gràcia sota una Casa Batlló de Gaudí il·luminada de lila, i han reivindicat que no són “ni víctimes ni passives” sinó “feministes combatives”. També, acompanyades de batucades i cartells amb diversos missatges, han carregat contra una “justícia patriarcal” que acaba sent “criminal”, i han fet proclames de sororitat com ara “si ens toquen a una, ens toquen a totes” i “el feminisme avança si estem totes juntes”.

 

 

Un cop a plaça Catalunya, des de Novembre Feminista han llegit un comunicat en el qual han alertat que les violències masclistes s'expressen de diverses formes, amb assassinats, violència vicària, amb assetjaments sexuals, per la via institucional i econòmica: "El que ens uneix és la fúria contra les violències masclistes, i no pararem fins a ser lliures".

Així mateix, han carregat contra les violències institucionals, que han assegurat que es manifesten amb més força en l'àmbit judicial, per la qual cosa han reclamat canvis estructurals i que es reconegui "l'ampli ventall de les violències" contra les dones, mentre que han denunciat que les administracions públiques no exerceixen com cal les seves competències en l'acompanyament.

Manifestació 25N - Montse Giralt

Lectura del manifest / Montse Giralt

Les dones migrades també han tingut protagonisme en la jornada, on s'ha reclamat que s'aboleixi la llei d'Estrangeria, i també s'ha reclamat, per a les treballadores de la llar i les cures, la seva integració immediata en el règim de la seguretat social. També, que l'avortament sigui reconegut com a dret fonamental.

Manifestació 25N - Montse Giralt

Manifestant el 25-N / Montse Giralt

"Exigim l'amnistia de les preses polítiques", han seguit reivindicant, i han reclamat també la fi de la "deriva repressiva" a Catalunya contra manifestants i activistes: "Volem enderrocar el sistema capitalista, heteropatriarcal, racista i colonial", han tancat, en una mobilització que s'ha allargat fins a les 21.00 hores i on també hi ha hagut actuacions musicals.

Polítiques alcen la veu

Abans d’engegar-se la marxa, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha manifestat estar agraïda de poder mobilitzar-se en aquesta jornada després de tres anys a la presó, i ha recordat a les dones assassinades per homes "per l'únic fet de ser-ho". 

Carme Forcadell ERC Manifestació 25N - Montse Giralt

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell / Montse Giralt

També ha pres la paraula la portaveu de Junts, Elsa Artadi, que ha alertat que la societat està estancada en la lluita contra les violències masclistes, i ha insistit en la necessitat de frenar els discursos d'odi de la ultradreta, "que també està al Parlament".

Des del PSC, la secretària de polítiques feministes del partit, Sònia Guerra, ha defensat el projecte de llei de llibertat sexual del Congrés dels Diputats, i també ha cridat a combatre la violència sexual que es dona en "places i carrers".

Per últim la diputada dels comuns Susanna Segovia ha reclamat "voluntat política i recursos" per a les polítiques contra la violència masclista, i ha subratllat que també s'han de treballar les noves masculinitats des de l'àmbit de l'educació.

A la imatge destacada, manifestants del 25-N a plaça Catalunya / Montse Giralt