On van a parar les tovalloletes que es llancen pel lavabo? I els bastonets? Es poden tirar els tampons i les compreses pel vàter? On va a parar tot plegat? La resposta és clara. Una ciutat sota la ciutat. Aquesta seria la manera senzilla de descriure la xarxa de clavegueram de Barcelona. A la capital catalana hi viuen 1,2 milions de persones i hi ha 1.576 quilòmetres de xarxa de clavegueram.

I com funciona? Per tal d’evitar taps com els de la ciutat de València o Londres, cal contractar serveis de neteja i manteniment perquè no s’acumulin sediments que garanteixin el correcte funcionament del clavegueram.

Gestió de residus clavegueram neteja - Sergi Alcàzar

Què hi passa per una claveguera?

“Es fa una inspecció exhaustiva de l’estat de sedimentació que hi ha”, explica el cap del servei d’inspecció i neteja de BCASA, Josep Garriga. “Aquestes dades ens permeten anar a netejar allà on cal netejar”. Segons expliquen, mesurar el grau d’embrutiment de la xarxa ajuda a decidir el grau de neteja que cal aplicar i s’optimitzen d’aquesta manera els recursos.

Així es neteja el que està brut, “a partir d’inspeccions prèvies i amb eines informàtiques i tecnològiques que ens ajuden a decidir on cal netejar”, detalla el director d’operacions de BCASA, Gustau Ramon.

Gestió de residus clavegueram neteja - Sergi Alcàzar

 “Gestionem tot el que té a veure amb el cicle de l’aigua a Barcelona. La xarxa de clavegueram és unitària i això vol dir que les aigües residuals i fluvials van pel mateix conducte”, detalla. “L’objectiu és conduir-les fins a les depuradores per abocar aquesta aigua amb episodis de molta o alta intensitat que provoquen problemes d’inundacions i abocaments cap a les platges i empitjora la xarxa de clavegueram. S’ha dimensionat per poder reduir aquesta aigua”.

Què s’hi troba a les profunditats?

A banda de les típiques fulles i molta matèria orgànica que ve barrejada, s’hi poden trobar fins i tot bicis, pneumàtics, llaunes, ampolles... a banda dels tampons, compreses, tovalloletes i bastonets de les orelles.

Gestió de residus clavegueram neteja - Sergi Alcàzar

“A la part alta hi ha captacions i reixes més elevades”, explica Ramon en notar sorpresa per la presència de bicis al clavegueram. “És un problema d’ús massiu d’aquests elements i que gran part es llança pel WC que va a parar a la xarxa” i afegeix que “si no es netegés, tot això col·lapsaria les clavegueres amb grans taps”.

El cost de la neteja

Els sediments i els objectes que es troben al clavegueram denoten que encara falta molta feina de consciència. I quant costa mantenir la xarxa buida de taps? Des de BCASA asseguren que la neteja i el manteniment té un cost total de 12 milions d’euros l’any.

Els experts recorden també que les pluges intenses fan mal a la xarxa de clavegueram. “Els grans dipòsits de retenció d’aigües de pluja acumulen l’aigua per evitar que vagi directament cap al medi receptor”, detalla Ramon. Actualment n’hi ha fins a 13 de soterrats. Està previst que se’n construeixin en punts conflictius, com per exemple, al Paral·lel.

Gestió de residus clavegueram neteja - Sergi Alcàzar