El govern espanyol i totes les comunitats han acordat que el retorn a les escoles es mantingui el 10 de gener i que sigui presencial en totes les etapes educatives, malgrat les elevades xifres de contagi de la covid-19. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha declarat avui que és “una decisió de país” i que l'objectiu és que “els centres educatius siguin espais segurs, com l'any passat”. I la ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha insistit en la importància d'obrir els centres escolars "per garantir la igualtat i salut  mental dels estudiants i sense crear alarmisme." Per la seva part, la Generalitat ha informat que es mantenen tots els protocols als centres educatius de Catalunya, on, com va anunciar, es confirma l'obertura dilluns vinent.

La ministra Darias ha assegurat que els protocols són clau, però sobretot la vacunació per evitar els contagis. Ha detallat que hi ha un 86,6% de joves de la franja d’edat de 12 a 19 anys amb la pauta completa, mentre que en la franja de 5 a 11 anys, que va iniciar la vacunació el desembre passat, està prop del 30%. Ha afegit que la mascareta també haurà de mantenir-se als patis, així com la ventilació de les aules i la higiene. La ministra ha insistit que la decisió ha estat “per unanimitat” de les comunitats i dels responsables de Salut, Educació i Universitats.

 

Reaccions

Pel que fa a les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC), CCOO i USTEC, han exigit aquest dimarts més mesures de seguretat per evitar contagis en la tornada a les aules, que els dos primers consideren necessari que sigui el dia 10, mentre que el sindicat majoritari de docents creu que hauria d'ajornar-se.

En declaracions a Efe, la portaveu de la USTEC, Iolanda Segura, ha dit que veu una "temeritat obrir les escoles com si aquí no passés res", ja que la incidència de la pandèmia als centres educatius és "més elevada que en la societat", on "es prenen mesures preventives i restrictives en molts sectors, però no en el món educatiu". Tenint en compte la situació actual de la pandèmia, amb el nombre de contagis "disparadísims", la portaveu ha plantejat "posposar el retorn a les aules", ja que les trobades socials com les cavalcades i la festivitat de Reis "faran augmentar encara més la propagació del virus".

Davant el retorn a classe, Iolanda Segura ha demanat que es duguin a terme proves PCR per a tota la comunitat educativa i no només d'antígens", perquè "els resultats no són tan fiables", que se subministrin mascaretes FFP2 per a tots els centres com a mesura "imprescindible", instal·lar ventilació mecànica a les aules i que les baixes se substitueixin "immediatament". El final del primer trimestre va ser "caòtic a moltes escoles i instituts", ha afirmat la portaveu, amb una "organització inhumana de la feina a causa dels confinaments" i un risc de contagi "elevadíssim" en haver d'"ajuntar grups quan faltaven especialistes d'algunes matèries. Si no es prenen mesures per evitar els contagis i "no preval la salut" als centres educatius, "veurem contagis a dojo", ha vaticinat Segura. Sobre la necessitat de conciliació com a "argument" per tornar a classe el dia 10, la portaveu ha apuntat que "hauria d'haver-hi mesures que facilitessin a les famílies poder atendre els seus fills en cas de confinament" i, a més, ha titllat d'"hipòcrita" el missatge "imperiós" de la conciliació en aquest moment, quan "ha estat una fal·làcia durant tot el curs".

També en declaracions a Efe, la responsable de Polítiques Educatives de la Federació d'Educació de CCOO de Catalunya, Rosa Vilaró, ha defensat la tornada a les aules el pròxim dia 10, "però amb totes les mesures de seguretat". En concret, Vilaró ha demanat proveir els docents de mascaretes FFP2 i que s'instal·li ventilació mecànica i mesuradors de la qualitat de l'aire a les aules com a "prioritari", tenint en compte que les baixes temperatures "impossibiliten la ventilació en algunes zones". Vilaró ha indicat que la conselleria té "ara l'oportunitat de dur a terme la mesura, perquè ha rebut fons europeus per invertir en eficiència energètica i salut".

Una altra de les mesures que demana CCOO és que les baixes se substitueixin des del primer dia, tenint en compte que l'inici del segon trimestre "es preveu amb nombroses baixes del personal", la qual cosa pot provocar "caos" i fins i tot problemes en l'organització dels grups bombolla. Rosa Vilaró també ha demanat mesures de detecció de casos de la covid-19, però no ha concretat si amb test PCR o proves d'antígens, a més d'una reducció de ràtios, perquè "tornar a la distància de seguretat d'un metre i mig no és possible en molts casos a causa de la falta d'espai a les aules".

Les mesures preventives han d'observar-se "en conjunt" en el marc de la comissió paritària de Salut, segons Rosa Vilaró, que ha criticat que la conselleria no l'hagi convocat malgrat que CCOO ho va sol·licitar el mes de desembre, fet que considera "un nou menyspreu de l'administració envers la part social". Tots dos sindicats han anunciat que aplicaran "totes les mesures que tinguem a l'abast" si el trimestre no arrenca amb les mesures de seguretat necessàries.

Finalment, la presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, Belén Tascón, s'ha mostrat taxativa en una entrevista amb Efe sobre l'inici de trimestre, en afirmar que "no hi ha un altre escenari" que la tornada a l'escola de manera presencial el dia 10, perquè l'escola "no és un capritx" i és la "normalitat que els nens necessiten". La salut mental dels alumnes i la conciliació familiar són "clau", com ho és el "dret a l'educació", ha afirmat Belén Tascón, que, no obstant això, ha demanat "mesures de seguretat per evitar contagis, com la baixada de ràtios" i "esponjar" els grups, una mesura que "es va relaxar en el primer trimestre".

Foto principal: Una classe, amb alumnes i mestres amb mascareta / ACN