L'acumulació de nous contagis de covid-19 entre els nens i nenes ha despertat l'alarma de la comunitat escolar, que demana que el Departament d'Educació tanqui els centres educatius de manera "urgent i sense dilació" allà on la incidència sigui "greu". Una demanda que ha plantejat el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC) pocs dies abans de les vacances escolars de Nadal. En un comunicat, ha justificat la mesura per l'increment "exagerat" de casos positius, tant entre els alumnes com entre el personal, i el risc que aquesta situació comporta. Ha afegit que les dades oficials sobre l'augment dels casos són preocupants i "demostren que el contagi es produeix a les escoles". 

"Entenent que l'educació ha de ser preferentment presencial" demanen "responsabilitat i coherència" al Departament de Salut i al Departament d'Educació, per prendre les decisions que siguin necessàries per garantir la seguretat de la comunitat educativa "sense descartar endarrerir el retorn a les aules". Així i tot, fonts d'Educació ja han explicat que el calendari escolar es mantindrà, per tant, l'últim dia de classe serà dimecres i el primer del segon trimestre el 10 de gener.

Índexs disparats 

"Els índexs de transmissió als centres educatius s'han disparat de forma alarmant", segons els docents, que han afegit: "No entenem com no s'ha actuat sobre aquest tema", tenint en compte les dades actuals d'augment diari de casos positius i nivell de transmissió comunitari.

D'altra banda, la USTEC ha denunciat que les mesures que existeixen en aquests moments als centres per evitar contagis "no són adequades ni suficients", de manera que "és necessària una revisió dels plans d'actuació amb la participació de la part social".

Professionals essencials 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha posat de manifest que la situació epidemiològica està experimentant un important increment en el nombre de casos, un fet que es pot veure en la incidència dels últims set dies. 

Per intentar frenar també aquesta sisena onada, Salut ha obert aquest dilluns el torn per a tota la població vacunada amb AstraZeneca, és a dir, els professionals essencials –unes 200.000 persones– i els més grans de 60 anys vacunats amb aquesta vacuna ja podran demanar hora a partir d'aquest dilluns per tal de rebre una dosi de reforç o una tercera dosi de la vacuna. 

Els més grans de 50 anys 

A més, aquesta setmana podria obrir-se una nova franja de terceres dosis. Es tracta de la d'entre 50 i 59 anys. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista al programa Planta baixa de TV3. Argimon, però, ha insistit que la prioritat és vacunar els més grans de 60 anys i vaccinats amb AstraZeneca.

De fet, aquest dilluns s'ha anunciat que s'obre el torn de vacunació per a tots aquells vaccinats amb AstraZeneca. És a dir, professionals essencials i de més de 60 anys.

 

Imatge principal: Una classe buida / Unsplash