El sistema informàtic de la Generalitat ha patit durant més de quatre hores dificultats tècniques intermitents a causa d'un ciberatac, segons han pogut confirmar a ElNacional.cat fonts de Presidència. L’atac afecta el nus de comunicacions de la Generalitat i les aplicacions que en depenen, com ara les pàgines web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Més concretament, sembla que hi ha hagut un atac per denegació de servei en les línies del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). A conseqüència d'això, s'han activat les contramesures per part de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. De moment es desconeix l'origen d'aquest atac. 

Prop de les dotze de la nit, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha explicat en una piulada que "el ciberatac que hem patit (tot i que persisteix amb alts i baixos) ja està controlat i els serveis restablerts. Tanmateix no abaixarem la guàrdia durant tota la nit. Podem confirmar que ha estat el ciberatac més potent dels darrers anys a Catalunya amb diferència".

TUIT puignero reestablecido ciberataque

Cau el CTTI

Tot apunta que la caiguda del sistema informàtic de la Generalitat d'aquesta tarda ha estat a causa d'un ciberatac "per denegació de servei en les línies del CTTI", segons han assegurat fonts de Presidència. Encara que els webs d'alguns departaments com ara el del Departament de Polítiques Digitals han estat restaurats després de talls intermitents, altres, com la de CCMA, de la qual depenen TV3 i Catalunya Ràdio, segueixen sense funcionar. De fet, un dels primers servies a avisar de l'avaria ha estat Catalunya Ràdio, que ho ha fet a través d'una piulada a Twitter: 

TUIT cat radio problemes

Els serveis en si, però, la ràdio i la televisió, sí que funcionen sense problemes, encara que els usuaris han tingut dificultats per accedir a les pàgines web. Minuts més tard, el Departament de Polítiques Digitals també ho ha confirmat amb un missatge a la mateixa xarxa social:

TUIT tic

Pitjor que el 9-N

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, també ha compartit un missatge a Twitter on ha assegurat que aquest atac és "4 vegades més potent que l'històric ciberatac del 9-N de 2014" i que les pàgines web de la Generalitat i la CCMA estan sent atacades "amb molta virulència". 

TUIT puignero

Ciberatacs

Aquest no és el primer ciberatac de gran abastiment que afecta Catalunya. Ara fa una mica més d'un mes, a la matinada de l’11 d'octubre, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va patir-ne un que va deixar fora de servei els 1.200 servidors i 10.000 ordinadors i més de 50.000 usuaris de la UAB. Després d'un mes d'intents per recuperar la normalitat del centre, la Generalitat va anunciar que els atorgarà 3,7 milions d'euros pels danys causats per l'atac del qual encara no s'ha recuperat totalment. Ara per ara, la identitat dels ciberdelinqüents i els seus objectius segueixen sent incerta i tot apunta que continuarà així, perquè com va declarar el rector de la universitat, Javier Lafuente: "No ens hem posat en contacte amb ells ni ens posarem". 

 

Foto principal: la façana de la Generalitat de Catalunya / Sergi Alcàzar