Els treballadors i treballadores del centre d'acollida Estels, ubicat al Masnou, han decidit iniciar una vaga indefinida a partir d'aquest dimarts per tal de revertir les males condicions de treball que s'hi donen. Segons ha informat en una roda de premsa la secció sindical de la CNT, les condicions laborals del centre estan "en una situació conflictiva" que s'ha allargat durant dos anys. En aquest temps, la plantilla ha reclamat en reiterades ocasions millorar les condicions laborals i l'atenció als infants. Tanmateix, asseguren que la direcció del centre —gestionat per l'Associació Asteroide B-612, que pertany a la Fundació Concepció Juvanteny i forma part de la xarxa de centres de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA)— no ha aportat solucions. Tot plegat ha provocat un increment "de la precarietat i el malestar" de les treballadores.

En la roda de premsa, l'Alba Berruezo, representant de la secció sindical del centre Estels, ha explicat que s'han vist "obligades" a iniciar la convocatòria "arran de les problemàtiques que fa anys que les treballadores hem detectat i la ignorància i negativa de reunir-nos amb l’equip directiu de l’entitat". "Després d’una primera mediació l’entitat no ha aportat solucions ni ha volgut fer propostes que millorin les condicions de les treballadores i els infants", ha afegit. L'objectiu de l'acció sindical, doncs, és garantir la millora de la situació laboral, així com l'atenció que reben els menors atesos.

Entre les principals reivindicacions de la plantilla hi ha poder negociar el calendari laboral, així com la distribució del 100% de la jornada laboral anual en els calendaris individuals per tal de millorar la conciliació. També reclamen l’increment de la plantilla d’educadores socials per evitar incompliments de ràtios i vetllar per una millora de l’atenció als infants, la incorporació de la figura de la vetlladora per a infants amb autisme i la creació d’una borsa de contractació amb participació sindical. Alhora, demanen el cobrament i lliurament puntual de les nòmines cada mes, ja que actualment no només les reben amb retard, sinó que no les reben desglossades. També reclamen millores en la seguretat i salut laborals, una cobertura real i efectiva de les baixes, i transparència econòmica per incrementar els recursos per als usuaris del centre. "Són demandes molt bàsiques, que defensen la legalitat, la dignitat de treball i de vida", ha assegurat la representant del comitè de vaga Paula Jiménez.