L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) preveu clausurar una dotzena dels 25 abocadors que actualment estan en funcionament a Catalunya abans de l’any 2035. L’objectiu és adaptar-se a les exigències europees, que marquen una reducció dràstica dels residus que acaben a l’abocador: cal passar del 31% actual a només un 10%. Entre les instal·lacions que es tancaran hi ha les de Lloret de Mar, Llagostera, Banyoles, Beuda, l’Espluga de Francolí, la Granadella, les Borges Blanques, Cervera, Tàrrega, Balaguer, Berga i Bellver de Cerdanya. El cost estimat per portar a terme aquests tancaments és d’uns 100 milions d’euros, encara sense finançament garantit.

Segons ha explicat el director de l’ARC, Albert Planell, molts d’aquests abocadors provenen d’un model antic de gestió de residus, hereu d’un sistema en què gairebé tot era reutilitzable i els materials no aprofitables eren escassos. Amb el temps, però, l’augment del consum i la proliferació de materials com el plàstic han provocat que massa residus acabin als abocadors, tot i tenir potencial per ser reciclats o valoritzats.

Abocador de Lloret de Mar / ACN
Abocador de Lloret de Mar / ACN

Augmentar el reciclatge

Per revertir aquesta situació, l’ARC estableix un doble repte: reduir dràsticament l’ús dels abocadors i augmentar el reciclatge. Això implica passar del 40% de reciclatge actual al 65% en una dècada. A més, també serà necessari repensar els processos productius per generar menys residus d’entrada.

Pel que fa als abocadors que es mantindran actius, es tracta de les instal·lacions amb més capacitat o potencial de millora, com les de Manresa, Orís, Pedret i Marzà, Mas de Barberans, Montoliu i Tremp. L’estratègia passa per concentrar l’activitat en menys punts però més eficients, amb millores tècniques i ampliacions.

Aquestes mesures formen part d’un Pla d’Infraestructures més ampli que contempla una inversió total de 1.680 milions d’euros. Es preveu, entre altres actuacions, construir noves plantes per tractar la fracció orgànica a Girona i Sant Adrià de Besòs (225 milions), actualitzar una dotzena de plantes de tractament ja existents (120 milions), i desenvolupar set noves plantes per tractar la fracció resta (221 milions). També s’hi inclou la creació de centres de transferència (60 milions) i la modernització de les incineradores de Mataró, Girona i Tarragona, amb un pressupost de 300 milions, per incrementar-ne la capacitat.

Finalment, el Pla aposta per fomentar la reutilització amb una xarxa de centres de recursos (100 milions) i per millorar la recollida selectiva de residus com els voluminosos o tèxtils, així com la xarxa de deixalleries (100 milions més).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!