Tot i que la situació arreu de l'Estat és dramàtica, a Catalunya encara empitjora. L'Ingrés Mínim vital només arriba a un 8% de la població espanyola que viu sota el llindar de la pobresa, una xifra que en el cas del país encara es redueix més fins a un 4,9%, sent la regió on a menys persones en risc cobreix. En total, 3 de cada 4 sol·licituds de l'IMV han estat rebutjades arreu d'Espanya, principalment per la complexitat del procediment i els exigents requisits necessaris per accedir-hi. 

Tot plegat es desprèn d'un estudi publicat avui per l'Associació de directors i gerents de la Seguretat Social, que registren fins a 1,24 milions de sol·licituds tramitades, amb encara 100.000 pendents de resoldre. Per altra banda, xifren la prestació mitjana per beneficiari en 172 euros mensuals i 436 per llar, una xifra molt menor del que en un principi es va estipular.  Tot i que el govern espanyol preveia  2.300.000 beneficiaris, de moment, dels 1.240.000 milions de sol·licituds, 337.000 han estat aprovades (27,1%) i  888.000 (72,9%) denegades. 

Diferència territorial 

La cobertura de l'Ingrés Mínim Vital segueix presentant greus diferències arreu de l'Estat. Per un costat trobem Catalunya, amb només un 4,9 dels perceptors respecte a la població que es troba sota el llindar de la pobresa i Navarra, on l'ajuda cobreix un 22% d'aquesta població. Canàries, amb el 5,5% i Balears, el 5,8% són les altres regions amb una cobertura més baixa. Melilla (20,3) i Ceuta (19,4) acompanyen Navarra a dalt del pòdium. 

El que havia de ser una de les mesures estrelles del govern de coalició en la seva lluita contra la pobresa i la desigualtat, creada després de l'esclat de la pandèmia i per evitar que el coronavirus cronifiqués encara més aquestes diferències, s'ha quedat molt lluny de les previsions inicials. Fins al setembre  des de Seguretat Social tan sols s'havien desembrossat 1.402 milions dels 2.728 que s'havien contemplat per aquesta ajuda. Una xifra que representa poc més de la meitat del que s'esperava, segons revela l'estudi. 

"Vacuna contra la pobresa" 

Per concedir aquesta ajuda, es valoren els ingressos de la renda del 2019, any en què encara no s'havia produït l'impacte de la pandèmia. Segons reconeix el ministeri, el 60% de les denegacions s'han produït per no complir el criteri de vulnerabilitat, en superar els llindars de renda i patrimoni. Així ho explica José Manuel Ramírez, president de l'Associació, que ha lamentat en una entrevista a El País que "tenint la vacuna contra la pobresa", tal com ha descrit l'IMV, aquesta no s'estigui aplicant com tocaria.

"Què passaria si tinguéssim milers de vacunes disponibles i en lloc d'aplicar-les a la gent les guardéssim i els hi donéssim pastilles d'Ibuprofèn. Doncs és el mateix". Martínez descriu així a les prestacions que ara mateix reben els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital, una ajuda que en principi hauria d'oscil·lar entre els 462 i 1.015 euros mensuals, depenent de la mida de la llar. Segons s'ha esmentat, aquesta ajuda es redueix a 172 euros de mitjana per persona, mentre que a les llars es de tan sols 476. 

A la imatge principal, persones fan cua per accedir al Banc d'Aliments durant el confinament / ACN