El vicepresident segon del govern espanyol i secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha anunciat aquest divendres la posada en marxa d'un dels grans objectius de la seva formació: l'ingrés mínim vital, una prestació que anirà des dels 460€ fins a un màxim de 1.015€ mensuals estructurats en 12 pagues i es podrà començar a demanar el 15 de juny. Davant d'aquest fet, la pregunta més recurrent és qui se'n podrà beneficiar?

Doncs ho ha explicat el mateix Iglesias i l'accés a aquesta nova prestació dependrà "exclusivament del nivell d'ingressos i del patrimoni de la persona" que la sol·liciti. Aquest nivell d'ingressos haurà de ser inferior a la renda garantida anual, això vol dir que una unitat familiar amb dos adults i dos menors, per exemple, haurà de tenir uns ingressos inferiors a 10.500€ anuals per poder accedir a la prestació.

 

Alhora, Iglesias també ha anunciat que la prestació es podrà demanar si durant el que portem d'any "s'han obtingut ingressos que en termes anuals estarien per sota de la renda garantida", ja que permetrà atendre les persones que s'han vist més afectades per la pandèmia del coronavirus.

Tècnicament, aquest ingrés mínim vital es calcula com "la diferència entre els ingressos de la persona o unitat de convivència i la renda garantida", per això s'ha fixat un mínim de 462 euros si el demana una persona adulta que visqui sola, però en cas que aquesta persona no visqui pel seu compte i es tracti d'una unitat familiar, la quantitat rebuda incrementarà en 139€ al mes per a cada persona addicional, ja sigui menor o adult fins al màxim de 1.015€. En el cas que la família sigui monoparental, hi haurà un complement de 100 euros al mes.

A més, el límit superior per a una persona adulta que visqui per compte propi se situarà en un total de 16.614 euros anuals, una quantitat que s'anirà incrementant en funció de cada unitat familiar en situació de pobresa, que pot arribar fins als 43.196 euros anuals.

Això vol dir que l'ingrés mínim vital permetrà que una renda garantida de 10.070 euros anuals de mitjana a tot l'Estat. Alhora, beneficiarà un total de 2,3 milions de persones, segons els càlculs del govern espanyol.

Compatible amb altres ingressos

Segons Iglesias, un dels punts clau d'aquest ingrés mínim vital és que "és compatible amb altres ingressos inclosos els laborals, cosa que permet ampliar la prestació a llars amb ingressos molt baixos i evitar la trampa de la pobresa", la principal crítica dels reticents a aquesta política, que consisteix en el desincentiu que pot crear una prestació quan una persona es veu obligada a escollir entre treballar o cobrar la prestació. 

Aquest fet, segons Iglesias, incentivarà els ciutadans a buscar una feina, ja que no retraurà la prestació rebuda. A més, és compatible amb una feina a temps parcial.

Com es podrà sol·licitar?

Iglesias també ha explicat com es podrà demanar la prestació, tot i que ha assegurat que unes 100.000 llars ja la rebran d'ofici sense necessitat de fer cap tràmit. La resta que ho vulguin demanar, ho podran fer a través d'internet presentant els documents acreditatius d'edat i el permís de residència, i el ministeri revisarà els ingressos del demandant. 

Segons ha apuntat, amb aquesta prestació de l’Estat es podrà arribar a més d’un milió de persones en situació de pobresa extrema, fet que implica reduir en un 80% la pobresa extrema, mentre que arribarà a 550.000 persones més en situació de pobresa “alta”. En el cas de les llars monoparentals (90% dones), la reducció de la pobresa extrema serà del 90%.