Menys de l'1%. Aquest és el petit percentatge de presència de la llengua catalana en el catàleg de les plataformes audiovisuals. Les dades d'aquest novembre reflecteixen que el català continua en una situació molt delicada en aquests canals. Aquests són els continguts disponibles en llengua catalana a Netflix, Movistar+, HBO, Disney+, Filmin, Amazon Prime Video i Rakuten TV.

Netflix

En relació amb Netflix, convé assenyalar que va començar a oferir continguts en llengua catalana l'any 2016, però la seva presència al catàleg era ínfima. Ara com ara, hi ha 20 pel·lícules i 4 sèries en català. La majoria de les incorporacions s'han produït a partir del 2020, amb llargmetratges com 'Incerta glòria', 'La propera pell'; i també sèries com 'Merlí', 'Les de l'hoquei', 'Benvinguts a la família' o 'Si no t'hagués conegut'. Es calcula, per tant, que la meitat dels continguts que ofereix Netflix en català s'han incorporat en el darrer any.

Movistar+

Pel que fa a Movistar+, només permet fer la cerca dels continguts amb àudio en català però, en canvi, aquesta opció no és possible per a aquells continguts amb subtítols en llengua catalana. Actualment, la plataforma té 1.788 llargmetratges i 260 sèries subtitulades en català. Paral·lelament, hi ha més de 300 pel·lícules i 40 temporades de sèries en versió original subtitulada. En referència als continguts específics amb àudio en català, hi ha 55 llargmetratges i una sèrie.

HBO

Si totes aquestes plataformes ja presenten una mancança destacable de continguts en català, el cas d'HBO és paradigmàtic. De fet, en el seu catàleg, la llengua catalana quasi no té cabuda. Aquest contingut, a més, és rotatori i assenyala l'ACN que el Departament de Cultura indica que els consta que disposen d'algunes pel·lícules subtitulades i doblades en català. 

Disney+

Disney+ és una de les plataformes de recent incorporació. El català va començar a tenir presència el 30 d'octubre de 2020. En aquests moments, segons dades del novembre, ofereix 37 llargmetratges i 2 curts en llengua catalana.

Filmin

Si hi ha una plataforma en què el català té major cabuda, aquesta és Filmin. Dins d'aquesta, hi ha Filmincat, una plataforma de distribució en línia de cinema i sèries íntegrament en català. En la seva totalitat, es calcula que distribueix prop de 2.500 continguts originals, doblats i subtitulats en català. En termes percentuals, suposa el 23,4% del total del catàleg.

Queden els casos d'Amazon Prime Video i Rakuten TV. Pel que fa a la primera d'aquestes plataformes, hi ha 45 pel·lícules i 15 sèries en llengua catalana. Sobre Rakuten, cal assenyalar que hi ha 230 pel·lícules en català.

Aquestes dades transcendeixen el dia que Esquerra Republicana ha anunciat que votarà a favor dels pressupostos generals de l'Estat de 2022. Un dels acords que els republicans han anunciat amb el govern espanyol és establir una quota de producció del 6% per a les llengües cooficials a la futura llei audiovisual estatal. En aquest sentit, es preveu un "incentiu" de 10,5 milions d'euros per estimular la creació d'aquests continguts en català, gallec o basc.

 

Imatge principal: Fotografia d'una persona amb el comandament del televisor a la mà. Unsplash.