El diari alemany Die Ziet explica als seus lectors com els castellers formen les torres humanes. A la tradició catalana "hi ha una mica de màgia", però en realitat, el rotatiu alemany, explica que "és física pura".

Die Ziet titula l'article: "Com es construeix una piràmide humana?". El rotatiu, fascinat amb l'espectacularitat dels castells, titlla de "piràmides humanes" els castells. En el text recull un seguit de declaracions d'un participant de la colla castellera de la Vila de Gràcia.

Die Ziet castells captura

El diari alemany explica que fer castells és el més semblant a "fer halterofília" i que els atletes que estan a la base, quan "la torre humana" té nou pisos, suporten "la càrrega de dos elefants". Tot i l’evident perillositat que té fer castells humans de diversos pisos, elevat a metres del terra, el diari alemany recalca amb fascinació que "només tres castellers han tingut un accident mortal en 200 anys" de tradició.

L'article remarca que avui en dia encara "els catalans construeixen els seus castells" i que des del 2010 "fins i tot han estat un patrimoni cultural mundial immaterial".

Els castells desperten fascinació

Els castells són una de les tradicions catalanes per excel·lència i cada vegada hi ha més cultures que s'enamoren d'aquestes torres humanes i creen les seves pròpies colles arreu del món. La televisió canadenca CBC ja es va fer ressò de la colla castellera de Mont-real i li va dedicar un extens reportatge.

La colla la va crear Serge Mainville l'any 2007 després d'haver estat un any a Barcelona i unir-se a una colla. En declaracions a la cadena canadenca, Mainville explica que en tornar a Canadà no es podia imaginar "sense seguir fent castells". 

 

El fundador de la colla de Mont-real recorda que al principi només eren vuit persones, però que la notícia es va estendre i ràpidament s'hi van unir, entre d'altres, els catalans que vivien a la ciutat. 

Actualment, el cap de colla dels Castellers de Mont-real és Ian Ericksen que cada setmana aconsegueix reunir unes 35 persones per assajar al Parc de la Fontaine a l'estiu i al Collège Brébeuf a Côte-des-Neiges quan fa fred.

Castellers reclamen un protocol covid

Davant la polèmica suspensió de la diada castellera de Sant Fèlix, que s'havia de celebrar a Vilafranca del Penedès, els castellers demanen al Govern un protocol covid únic arreu de Catalunya per a poder reprendre l'activitat amb un nombre il·limitat de castellers tan aviat com sigui possible. La Generalitat no va avalar cap dels protocols que la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya havia presentat per fer de la de Sant Fèlix una jornada adaptada i segura. 

Segons el programa que s'havia dissenyat en un principi, en l'acte havien de participar-hi els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Aquestes havien creat un protocol específic per fer-los amb grups de 50 persones i no amb 25, tal com està establert. Els castellers de la ciutat ja van fer un d'aquests pilars amb 25 persones a l'abril i també aquest diumenge, just un dia abans de Sant Fèlix. 

Imatge principal: Castellers Joves dels Xiquets de Valls. - ACN