El jutge del cas Pujol, José de la Mata, ha ordenat que s'obri una investigació a l'exnúmero dos de la Policia Nacional Eugenio Pino i a l'inspector en cap Bonifacio Díez Sevillano, actualment destinat a l'ambaixada d'Espanya a Mèxic, per manipular proves contra els Pujol. Haurien estat els filtradors de la suposada informació a la UDEF sobre el frau de la família que va esclatar a partir del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola. La documentació irregular s'ha descartat que formi part del sumari i ha fet obrir la investigació contra els responsables de la policia espanyola que fa referència a Jordi Pujol Ferrusola i al germà de Felip Puig, Jordi Puig.

El jutge descarta que la informació que la UDEF va incorporar al cas sobre els Pujol es trobés en els escorcolls policials o que vingués de cap cooperació policial a partir de les bases de dades, com va justificar la policia espanyola.

El jutge anul·la, per tant, tots aquests documents que conté el famós pendrive que fins avui formava part del sumari i els aparta de la causa que investiga el presumpte frau a partir de la deixa de l'avi Florenci, perquè considera provat que els documents van ser lliurats a la UDEF per una persona vinculada a la Direcció Adjunta Operativa de la Policia Nacional, Bonifacio Díez Sevillano, "seguint instruccions del DAO Pino Sanchez" sense garanties. De la Mata conclou que no ha estat possible conèixer l'origen i ubicació dels documents inclosos en el pendrive, ni "qui els va obtenir i ni com, ni la cadena de custòdia dels mateixos". 

De la Mata investiga ara Pino i Díez per fals testimoni i possibles delictes de prevaricació i frau processal i n'ha informat el Ministeri de l'Interior  perquè prengui mesures "a efectes disciplinaris, honorífics o altres que corresponguin" per als dos policies.

De la Mata considera que les proves obtingudes de forma il·lícita pels que exerceixen funcions públiques han de ser excloses dels processos per evitar contaminacions i que lluny de sobreprotegir el presumpte delinqüent, del que es tracta és de deixar clar, "singularment als poders públics i als agents de l'autoritat, que està prohibit fer trampes".

Júnior, el germà de Puig i els detectius

La suposada documentació que es va filtrar contenia arxius que havien estat copiats d'un ordinador que hi havia a les oficines de l'agència de detectius de Barcelona Método3. Segons l'informe judicial, "podria contenir dades susceptibles de ser utilitzades en la investigació contra Jordi Pujol Ferrusola i altres". A partir d'aquesta circumstància, l'inspector que va realitzar l'informe va examinar els diferents arxius existents i, davant la aparença que, efectivament, poguessin contenir dades d'interès per a la investigació, va començar el seu treball de comprovació i encreuament d'aquestes dades amb altres que hi ha en els seus propis informes anteriors".

Fruit d'aquesta col·laboració, els dos detectius, que suposadament actuaven per venjança cap al director de l'agència, que els devia 200.000 euros, van lliurar al comissari Marcelino Martin-Blas el pendrive, i segons va comentar a l'excap de la UDEF havien tingut accés a aquesta informació a través d'un servidor al Regne Unit.

Segons les diligències judicials, Manuel Váquez, responsable de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) va declarar que l'inspector en Cap Bonifacio Díez Sevillano li va lliurar la documentació, i que no recordava si li havia dit d'on provenia.

En la interlocutòria consta la declaració als jutjats d'Eugenio Pino que detalla com Marcelino Martín-Blas va coordinar una col·laboració voluntària amb dos detectius de l'Agència Método3. "Fruit d'aquesta col·laboració, i segons el que li va explicar al seu dia el referit comissari de la UAI, aquells li van lliurar un dispositiu USB, concretament un pendrive, que contenia informació sobre certes activitats de dubtosa legalitat", va delatar Pino.

"Entre les informacions que hi havia encriptades de manera complexa existien referències de qui va ser director del Centre Nacional d'Intel·ligència, general Jesús del Olmo; el germà de l'exministre de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba, i de persones relacionades amb la classe política de Catalunya, i vaig disposar que es lliurés una còpia al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), a la Comissaria General de Policia Judicial -UDEF-, i a la Comissaria General d'Informació sent, possiblement, l'original del dispositiu lliurat a la UDEF", va declarar l'exnúmero dos de la Policia Nacional Eugenio Pino el 3 de novembre del 2016 davant el jutge.

Segons Vázquez, Jordi Pujol va pagar la informació que estaven obtenint els detectius: "Els dos detectius a què ha fet referència accedien a ella per mitjà d'un servidor (en el núvol) al Regne Unit; i l'expresident de la Generalitat de Catalunya havia pagat anteriorment 700.000 euro al director de l'Agència de Investigació Método3 per la mateixa, ignorant si això és cert o no".

Método3

Al llarg de la investigació, també es va prendre declaració a Francisco Marco, propietari de Método3, que va assegurar que els arxius no podien provenir de l'agència de detectius ja que només "es va investigar el que es coneix com la gravació de la Camarga, ni tampoc dels servidors informàtics de Método3, ja que estan destruïts des de l'any 2012". Marco a més, assegura, que "mai s'ha investigat la família Pujol" a l'agència.

Al llarg de la investigació l'exdirector de Método3 va acabar interposant una denúncia per delictes de falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents, revelació de secrets, omissió del deure de perseguir delictes, cessió de dades amb finalitats lucratives i malversació de fons públics, i sol·licitant l'obertura d'una peça separada en la qual s'investiguin tots els delictes denunciats. Marco va ampliar després la denuncia contra els seus exdetectius per cooperació necessària en el delicte de prevaricació.