El judici per l'espoli del Palau de la Música ha quedat vist per sentència. 

Quatre mesos de sessions centrades especialment a intentar determinar si CDC va cobrar "comissions" de la constructora Ferrovial a través de la institució cultural.

La sentència no es dictarà ni notificarà fins passat l'estiu. Ho ha dit la mateixa magistrada, Montserat Comas, que en un gest poc habitual, abans d'acabar la sessió ha agraït els esforços del personal i les institucions que han col·laborat en la bona marxa del macrojudici.

Després d'una trentena de sessions, el judici, que va començar el passat 1 de març, ha acabat amb l'exposició dels informes per part dels responsables civils a títol lucratiu, entre ells CDC, en una vista que s'ha tancat amb les paraules de Gemma Montull i Daniel Osácar.

Osácar ha fet tota una diserció sentida de la seva vinculació amb el Palau de la Música i ha acabat citant relats bíblics i explicant que és catòlic practicant i que no ha delinquit.

L'extresorer de CDC Daniel Osàcar ha titllat avui de mera "elucubració" la tesi de la Fiscalia que va cobrar comissions de la constructora Ferrovial i, després de proclamar-se "honest, íntegre i honrat", ha lamentat: "He portat sempre el Palau al cor. Com poden suposar que hagi participat en el saqueig del Palau?", ha dit l'extresorer de CDC, que a mesura que anava avançant la seva intervenció que portava escrita anava pujant més el to de sermó religiós. 

Osácar ha citat el passatge bíblic 50 d'Isaïes que diu que els que estan aprop de Jesús se salvaran i aquells que el condemnen seran "sepultats en el dolor". 

Gemma Montull fent llàstima al tribunal

Gemma Montull ha fet una darrera intervenció presentant-se de nou com a víctima i fent tota una llista detallada d'insults. La filla de la mà dreta de Fèlix Millet i exdirectora financera del Palau ha dit que l'han donada ja "socialment per morta", i que ha hagut de tancar una botiga on cada dia la gent escopia a la porta o s'hi feia les seves necessitats, ha assegurat.

"He patit en nombroses ocasions caminant per carrer, la gent m’ha insultat, m’ha dit lladre, filla de...", ha dit Gemma Montull sense acabar la frase.

CDC a la defensiva

L'advocat de CDC, Xavier Melero, ha assegurat avui que aquest partit seria un "cas únic en la història de la democràcia espanyola" si la raó per la qual s'ha refundat en el PDeCAT és per un exercici de "contrició" davant les sospites de finançament irregular a través del Palau de la Música.

En la presentació del seu informe abans que quedi vist per a sentència el judici per l'espoliació del Palau, en un procediment en el qual CDC figura com a partícip a títol lucratiu per cobrar suposadament 6,6 milions d'euros de Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública, Melero ha recordat que el partit ja no existeix com a subjecte polític, malgrat que ha estat present en totes les "fites" de la Transició.

"No sé si la desaparició de CDC com a subjecte polític té alguna cosa a veure amb les responsabilitats que es podrien derivar d'aquest procediment. No m'ho han dit. Però si és així, seria un cas únic en la història de la democràcia espanyola que algú fes un acte de contrició i un examen de consciència així", ha indicat Melero, que ha afirmat que si la refundació en el PDeCAT respon a aquesta intenció, seria "coherent" amb la "molta gent honorable" que creu que hi ha al partit.