Jo vaig ser víctima de violència policial fa ja una mica més de 3 anys; en una manifestació a la qual vaig assistir i a conseqüència vaig perdre l'ull dret, jo només estava exercint el meu dret a manifestar-me i el que vaig aconseguir va ser acabar mutilada. La gràcia és que per al jutge que estava portant el meu cas la meva mutilació és considerada justa perquè jo em vaig exposar a ella. Això vol dir que no és segur sortir al carrer a manifestar-se?” Així comença la carta de l’Àfrica, la noia que va perdre l’ull dret per un impacte d’un projectil de foam disparat per un escopeter dels Mossos d’Esquadra en una protesta per Hasél el 2021, que ha llegit el seu pare, l’Èric, aquest dijous al matí a les portes de la Ciutat de la Justícia.

L’Èric ha explicat que a la seva filla, que llavors tenia 19 anys, se li ha parat la vida, té por de sortir al carrer i angoixes. Com ella diu a la carta: “He hagut d’aprendre a menjar sola (...) No em podia mirar a la cara i m’he sentit un monstre”.

 

"L'autoposada en perill"

El pare ha fet aquesta compareixença pública, per anunciar que a través del seu advocat, Xavier Muñoz, presentaran un recurs a l’Audiència de Barcelona contra l’arxivament de la investigació del cas de l’Àfrica que ha decretat el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, el qual en la resolució assegura que l’Àfrica va ser greument lesionada pels Mossos d’Esquadra amb un projectil de foam, però que l’ús d’aquesta arma va ser "correcta" perquè els manifestants eren molt agressius i ella "ha de carregar amb les conseqüències de l'autoposada en perill". Una versió de la qual discrepen les acusacions, que sostenen que la noia no feia cap acció violenta.

El pare ha estat acompanyat per l’advocada Sònia Olivella, d’Irídia, que porta l’acusació popular del cas de l’Àfrica, i ha afirmat que “hi ha suficients indicis per dur a judici aquest cas tan greu”, i que el jutge instructor “ha fet valoracions d’intencionalitat que són inapropiades en instrucció” i que s’ha de veure en un judici. “No podem permetre que una noia de 19 anys sigui mutilada per anar a una manifestació”, ha manifestat Olivella.

Dos escopeters i un sergent identificats

En la instrucció han declarat com a investigats dos escopeters i un sergent, que era el màxim responsable en el lloc dels fets, el 16 de febrer de 2021, durant la manifestació per la llibertat d’expressió i en contra de l’empresonament del cantant de rap Pablo Hasél. Els dos escopeters van disparar en la cruïlla del carrer Bosch i Via Augusta aquell dia, i va ser certificat per la Divisió d’Afers Interns dels Mossos, en la seva investigació interna aportada al jutjat, tot i que no s'aclareix l’autor de les lesions a la noia. I, fins ara, no se l’ha identificat.

En aquest sentit, Xavier Muñoz, advocat de l'Àfrica, també reitera que el jutge instructor "no pot fer valoracions de la intencionalitat" amb la qual van disparar els agents, sinó que pertoca a un tribunal en un judici. Hi afegeix que, si tal com es relata a la resolució, els agents no tenien visibilitat pels llançaments i la tensa situació, "no haurien d'haver disparat els projectils, i menys per damunt de la cintura, que està prohibit". Finalment, el penalista retreu al jutge que afirmi que l'Àfrica "es va posar ella mateixa en perill, quan tots els tractats internacionals  indiquen que no es pot disparar al cap; i el sentit comú", ha reblat Muñoz.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!