Borinot, Carquinyoli, Espiadimonis, Espurna, Esquitx, Estel, Galet, Menut, Minairó i Tafaner. Són els deu noms -ordenats per ordre alfabètic- finalistes per batejar el segon nanosatèl·lit català. Aquest dilluns arrenquen les votacions perquè els infokaires triïn com volen que es digui el segon nanosatèl.lit de la Generalitat. Durant les dues primeres setmanes de maig els infokaires han fet arribar les seves propostes a la web de l’InfoK, el programa informatiu infantil del Super3. Promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el concurs per batejar el nanosatèl·lit té l’objectiu “d’incentivar les vocacions cientificotecnològiques i l’interès dels infants i joves per la nova economia de l’espai”, assegura el Govern.
Un cop acabat el període de recepció, s’han rebut 256 propostes de noms, 50 més que les que es van rebre en la crida per posar nom al primer nanosatèl·lit català, que es va fer l’any passat, i de la qual en va sortir escollit el nom d’'Enxaneta'. Aquestes 256 propostes han arribat d’arreu de Catalunya i també d’Andorra i, fins i tot, de llocs tan distants com el Canadà, des d’on un seguidor del programa també ha fet arribar la seva proposta. D’entre totes les propostes, el jurat format per l’equip de l’InfoK i pels responsables del llançament del nanosatèl·lit n’han triat deu que seran sotmeses, a partir d’avui, a la votació de tots els infokaires per triar-ne el favorit.
Aquests deu noms han estat proposats per 24 nens i nenes, ja que algunes propostes han estat repetides diverses vegades. A partir d’avui i fins dimarts 31 de maig es podrà votar en un apartat especial a la web del programa InfoK. El nom guanyador s’anunciarà en un acte que es realitzarà a primers de juny i els nens i nenes que l’hagin suggerit guanyaran un viatge en globus per a ells i les seves famílies. El segon nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya s’enlairarà en els pròxims mesos i tindrà com a missió l’observació de la Terra amb la finalitat d’ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica.
El passat 22 de març es va complir un any del llançament de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit del Govern, especialitzant en l’internet de les coses. En aquell moment tot un corrent de pensament va córrer a fer befa sobre el llançament i sobre la “NASA catalana”. Durant aquest últim any, però, l’Enxaneta ha estat “sola” a l’espai, però a partir de la tardor deixarà d’estar-ho, i és que el passat mes de febrer el vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ja va anunciar que al llarg de la tardor Catalunya llançarà aquest segon nanosatèl·lit. Estarà especialitzat en observació de la terra, un aparell que oferirà imatges de la superfície de Catalunya per poder observar, per exemple la reducció de les costes catalanes després d'una tempesta o si un bosc pateix estrès hídric.