La Universidad Carlos III (UC3M), l'Autónoma de Madrid (UAM), la Universidad Alfonso X el Sabio (UAX) i l'IE University encapçalen la integració de tecnologia en l'ensenyament superior de la Comunitat de Madrid, amb importants aportacions per a la formació en tecnologies com la Intel·ligència Artificial, el desenvolupament d'habilitats digitals dels futurs professionals i la creació d'entorns d'innovació i cooperació universitat–empresa, segons una anàlisi del grup d'experts de l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada (ICGEA), que ha examinat l'oferta universitària i formativa de la regió.
Assenyalen que, a mesura que el mercat laboral canvia com a conseqüència de l'aplicació de noves tecnologies a l'àmbit professional, les universitats es troben en la conjuntura d'adaptar permanentment la seva oferta formativa i els seus models per donar resposta a l'aparició de noves professions i a la necessitat d'incorporar habilitats digitals a la formació dels universitaris.
"La Comunitat de Madrid s'està consolidant com un pol educatiu de referència per a les noves generacions de professionals gràcies a la integració de la tecnologia dins del mateix model d'educació superior que està promovent. Un model integral que combina inversions estratègiques en infraestructura digital, la creació de centres d'innovació en intel·ligència artificial, el foment de la investigació bàsica i aplicada, amb el suport a la formació de talent en STEM i tecnologies emergents, així com en el desenvolupament d'habilitats digitals per als professionals que es formen a la regió", afegeixen.
Afirmen que aquestes iniciatives involucren a tot l'ecosistema universitari de la Comunitat de Madrid, compost per 17 institucions públiques i privades, que aglutina la comunitat d'estudiants més gran d'Espanya i una de les més grans d'Europa, amb més de 300.000 alumnes. "Si bé les universitats Carles III (UC3M), Autònoma de Madrid (UAM), IE University i la Universitat Alfons X el Savi (UAX) destaquen, juntament amb la Universitat Complutense de Madrid i UNIE per les iniciatives que han posat en marxa en els últims mesos", agreguen.
"L'impacte que la tecnologia està tenint en tots els àmbits de la societat contemporània no pot ser aliena a la universitat, ni com a centres d'investigació i formació de futurs professionals, ni com institucions fonamentals en la conformació d'una societat capacitada adequadament per afrontar els canvis i disrupcions que van apareixent. No es tracta només d'adquirir coneixements, sinó de desenvolupar una maduresa i capacitat de pensament crític que permeti traccionar i aprofitar les noves conjuntures i els desafiaments que vindran. En aquest context, la Comunitat de Madrid està molt ben posicionada precisament per la ràpida reacció de les seves universitats, que estan sent un motor de canvi en la formació superior de la regió," afirma Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l'Institut Coordenades.
UNIVERSITATS
Entre les 17 institucions d'educació superior que tenen seu a la Comunitat de Madrid l'Institut Coordenades indica que destaquen sis "per la seva contribució al desenvolupament d'espais d'innovació i de metodologies que embeuen la formació en tecnologies emergents en la pròpia formació dels estudiants".
Universidad Carlos III de Madrid (UC3M): "Compta amb una intensa activitat innovadora per impulsar la formació entorn de la tecnologia i noves habilitats digitals. Entre les seves iniciatives destaca la Càtedra d'Economia de Dades i IA Aplicada en col·laboració amb Universia-Banc Santander, o el Living Lab de Tecnologías Asistenciales i Intel·ligència Artificial, un espai que busca desenvolupar tecnologies per a l'ajuda al diagnòstic, el monitoratge i la interacció humà-màquina per a la cura de la salut. El programa "inic‑IA‑tivas" promou bones pràctiques docents sobre intel·ligència artificial generativa i ofereix eines, experiències docents i exemples per facilitar l'ús ètic d'aquestes tecnologies," diu l'Institut Coordenades.
Universidad Autónoma de Madrid (UAM): "L'UAM també ha desenvolupat iniciatives per fomentar la formació i desenvolupament de coneixement entorn de la IA. És el cas de la Càtedra ERIA (Ocupabilitat i Responsabilitat en IA), creada en col·laboració amb Microsoft i Founderz i centrada en l'ús ètic i responsable de la IA. També ha creat una guia per a docents i estudiants sobre l'ús formatiu de la IA, abordant planificació, avaluació i ètica. Juntament amb aquestes iniciatives, destaca la seva participació en l'Institut d'Enginyeria del Coneixement o en el Centre Nacional de Neurotecnologia".
Universidad Alfonso X el Sabio: "UAX ha desplegat una estratègia per integrar la formació a IA en totes les seves titulacions, amb un enfocament pràctic i alineat amb el seu concepte de tecnologia amb propòsit. A més del desenvolupament de projectes pràctics amb aplicació d'IA, tant professors com estudiants han rebut formació certificada en prompting i dirigida a impulsar la seva ocupabilitat al mercat laboral actual i futur. Ha creat l'Observatori de l'Impacte de la Tecnologia en les Professions per analitzar com la tecnologia està transformant el mercat laboral. Com a part d'aquest observatori UAX ha publicat dues guies d'ús de la IAGen per a professors i estudiants, i un llibre de bones pràctiques d'IA a l'aula".
IE University: "Es tracta d'una institució amb un ampli reconeixement internacional en matèria d'innovació. Entre les iniciatives que ha impulsat estan la formació de professors i estudiants a través de cursos especialitzats en IA per desenvolupar competències digitals essencials, amb èmfasi en l'ús ètic de la tecnologia i el pensament crític. Compte també amb la Càtedra UNESCO en Ètica i Governança de la IA, que aborda els desafiaments ètics i socials de la IA i juntament amb IBM ha creat el programa Pier 17 per generar prototips tecnològics avançats i consolidar Madrid com un hub d'intel·ligència artificial a Europa."
Universidad Complutense de Madrid (UCM): "La Universitat Complutense ha posat en marxa diverses iniciatives entre les quals destaquen els projectes INNOVA, d'innovació docent per incorporar eines digitals i metodologies actives en els models de formació. A més, ha introduït sessions per debatre i analitzar l'impacte de la IA en els processos d'avaluació universitària en els seus cursos d'estiu".
UNIE: "Aquesta universitat ha engegat Nex‑IA, un centre d'innovació i desenvolupament especialitzat en intel·ligència artificial i tecnologies emergents que busca promoure la col·laboració entre universitats, empreses tecnològiques i empreses emergents, comptant amb diversos programes de formació i titulacions en la matèria."