1 de cada 4 llars barcelonines viuen sense cap ingrés. Càritas Diocesana Barcelona ha presentat avui la seva memòria 2020 i ha alertat de la situació d'emergència social que viuen moltes famílies de la ciutat. Concretament, durant el darrer any l'entitat ha atès 16.249 llars, on viuen 35.229 persones, un 8% més que l’any 2019. El director de l’entitat, Salvador Busquets ha explicat que “un 47% de les llars ateses durant el 2020 són noves. Mai havien demanat l’ajuda de Càritas”.

En aquest sentit, l'entitat ha assenyalat que l'esclat de la pandèmia ha suposat un canvi en el perfil de les persones ateses. Mentre que els darrers tres anys s'atenia sobretot a persones soles i en situació administrativa irregular, enguany el 57% han estat dones i un 20% joves, un quart dels quals no tenia cap referent familiar al territori.

Adverteixen, a més, que ajudes com l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida de Ciutadania només arriben a un 8% de les persones ateses per l’entitat. I mantenen que "això demostra com l’administració no està arribant als més vulnerables en aquests moments de màxima emergència".

Bretxa digital: sense accés a internet

Així mateix, el 67% de les llars ateses per Càritas Diocesana Barcelona no disposen d’un habitatge digne i assenyalen que un 39% de les famílies han hagut de passar el confinament en habitacions de relloguer de menys de 10 m2. Així mateix, el 85% no tenen feina i el 12% té una feina que no els permet arribar a final de mes. 

La bretxa digital suposa un dels principals impediments a l'hora de trobar feina, accedir al sistema de vacunació o demanar prestacions socials, ja que 1 de cada 2 persones ateses tenen té greus dificultats a l’hora d’accedir als dispositius o a internet, sigui perquè no tenen connexió o perquè no tenen els dispositius necessaris per accedir-hi. En aquest sentit, 220 famílies han rebut un dispositiu electrònic durant el 2020 i l’entitat està impulsant cursos de formació digital per superar aquesta barrera.

En l'àmbit emocional, el 58% de les persones es troben en una situació psicoemocional pitjor que abans de la pandèmia. Un 41% ha patit un o més atacs d’ansietat o pànic.

 

 

Imatge principal, un jove demana al carrer / EFE