La campanya de vacunació continua avançant. Amb dades del Departament de Salut d'aquest divendres, el 36% de la població catalana ha rebut ja una primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. Tot i que les paraules "coronavirus", "Covid", "mascareta" o "gel hidroalcohòlic" continuen ben presents en el nostre dia a dia, la fi de l'estat d'alarma i el relaxament de les restriccions, també he comportat, en certa manera, un relaxament dels pensaments. 

Tot i haver baixat tres punts, el coronavirus es manté com la principal preocupació a escala mundial amb un 42% de mitja global. Malgrat tot, per als espanyols ja no és la prioritat i ha baixat 13 punts respecte al mes d'abril. Espanya (46%) es manté com a tercer país europeu més preocupat per la pandèmia, només per darrere d'Alemanya (51%) i Països Baixos (47%). Així ho indiquen dades de l'estudi mensual What worries the World, que realitza Ipsos, una companyia d'investigació de mercats, i se centra en l'evolució dels temes que més preocupen a ciutadans de 28 països. 

Ara, per als espanyols la preocupació més important és l'atur, concretament per al 60% dels enquestats. Un percentatge similar al que existia abans de l'arribada del coronavirus. Això situa Espanya com a segon país a escala mundial més preocupat per aquest aspecte, només darrere de Sud-àfrica (66%). Espanya comparteix lloc amb Itàlia, on també hi ha un 60% de la gent preocupada per aquest tema. El país europeu més a prop que hi ha d'aquest percentatge és Suècia (30%) i després França (27%).

Com a tercera preocupació a Espanya hi ha la sanitat amb el 32%, i se situa com el sisè país més preocupat per aquest tema a escala europea, darrere d'Hongria (52%), Polònia (49%) i Països Baixos (41%).

El rànquing del top 5, hi ha la pobresa i la desigualtat que representa el 29% i també la corrupció política i financera amb un 28%.

Com s'ha fet l'enquesta?

L'enquesta s'ha dut a terme en 28 països de tot el món: Alemanya, Aràbia Saudita, Argentina, Austràlia, Bèlgica, Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Corea del Sud, Espanya, Estats Units, França, Gran Bretanya, Hongria, Índia, Israel, Itàlia, Japó, Malàisia, Mèxic, Països Baixos, Perú, Polònia, Rússia, Sud-àfrica, Suècia i Turquia. 

Pel que fa als resultats, s'ha entrevistat a 19.070 adults d'entre 18 i 74 anys als Estats Units, Sud-àfrica, Turquia, Israel i Canadà. A la resta de països, s'ha parlat amb gent d'entre 16 i 74 anys. Les preguntes es van fer entre el 26 de març al 9 d'abril.

 

 

Imatge principal: un jove amb cara de preocupació / Unsplash